Devenport: Srbija ima istorijsku priliku da se modernizuje!

 
  • 3

- Evropa je već na strani Srbije. Iskreno se nadam da ćemo svi moći da mobilišemo i iskoristimo napore na rekonstruciji kako bi ojačali i ubrzali razvoj srpske privrede - rekao je šef delegacije EU u Beogradu

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu, Majkl Devenport, ocenio je da Srbija ima istorijski jedinstvenu priliku da se transformiše u moderno i bogato društvo ulaskom u EU, a Brisel je spreman da pomogne u njenom dalekosežnom programu reformi.

- Evropa je već na strani Srbije. Iskreno se nadam da ćemo svi moći da mobilišemo i iskoristimo napore na rekonstruciji kako bi ojačali i ubrzali razvoj srpske privrede - rekao je Devenport u intervjuu magazinu "Kord" (CorD), u izdanju za 30. maj.

On je ponovio da, u vezi sa paketom pomoći za saniranje posledica poplava, Srbija već ima tretman zemlje članice kada je u pitanju korišćenje Evropskog fonda solidarnosti.

Govoreći o procesu pristupanja naše zemlje 28-članom bloku, on je ocenio da sprovođenje "pametnih reformi može da promeni zemlju za nekih desetak godina".

- Srbija ima istorijski jedinstvenu priliku da se transformiše u moderno, bogato i dinamično društvo prilikom ulaska u EU - ocenio je Devenport.

On je naveo da je potrebno političko vođstvo, nacionalno jedinstvo i donošenje "ponekad vrlo teških odluka", ali da veruje da Srbija može to da uradi uz podršku koju dobija od EU, uključujući finansiranje projekata, tehničke savete, promene u zakonodavstvu...

Govoreći o Briselskom sporazumu, Devenport je ocenio da je reč o prekretnici "koja je podigla odnos između Beograda i Prištine na potpuno novi nivo".

- Sveobuhvatna normalizacija odnosa je ogroman izazov koji će se nastaviti u narednim godinama. Mnoga pitanja i dalje moraju da se reše, ali obe strane su te koje odlučuju gde i koliko brzo će da napreduju - naglasio je ambasador EU.

Devenport je, govoreći o pregovoračkom procesu Srbije i EU, podsetio da je izveštaj o važnim poglavljima 23 i 24 (vladavina prava, osnovna prava, pravda i bezbednost) upućen Savetu EU sredinom maja, da su 18 poglavlja "u fazi pregledanja ili je taj proces završen".

- Sledeći korak sa srpske strane će biti priprema sveobuhvatnih akcionih planova. To je glavni prioritet za Vladu Srbije - objasnio je on.

U vezi sa situacijom sa medijima, Devenport je ocenio da nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija otvara vrata delovanju nepovoljnog uticaja na urednike i novinare, a da "posebno zabrinjava spremnost nekih medija da prenose informacije koje su procurele iz sudskih istraga."

On je napomenuo, u vezi sa stanjem ljudskih i manjinskih prava, da su ova pitanja povezana sa poglavljima 23 i 24, naglasivši da je poštovanje prava LGBT zajednice, ustvari, odbrana osnovih ljudskih prava.

- Ovo nisu neka dodatna, posebna prava. Pravo na slobodu izražavanja i okupljanja je pravo zagarantovano Ustavom Srbije koje svaki građanin zemlje ima pravo da koristi - zaključio je Devenport.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. maj 2014 | 17:16

    Odavno se kicma savila,sad namecu svoja - pravila.A nikako da se sloze, vec se stalno, grizu - gloze. Kad si mali, nema druge, cutis, trpis, tudje - cvrge...

  • DD

    28. maj 2014 | 21:53

    PRAZNE PRIČE. TREBA OPSTATI. SRBIJO KUDA IDEŠ?

  • Rade Jovicevic

    29. maj 2014 | 10:29

    Znam da nece biti objavljeno. Ali! Gospodine Devanport zasto ne trazite ista ta prava za lgb populaciju u Saudijskoj Arabiji. Oni su vam mnogo veci prijatelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA