Merkelova najavila nove sankcije Moskvi

 
  • 28

- Ako se na teritorijalni integritet Ukrajine dalje bude napadalo, onda ćemo mi morati da naložimo uvođenje privrednih sankcija - rekla je Angela Merkel

Nemački kancelar Angela Merkel je danas, na evropskom kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije (EU) u Berlinu, upozorila Moskvu na mogućnost novih privrednih sankcija, ukoliko situacija sa Ukrajinom i dalje bude eskalirala.

- Ako se na teritorijalni integritet Ukrajine dalje bude napadalo, onda ćemo mi morati da naložimo uvođenje privrednih sankcija - rekla je Merkelova i upozorila da se ne treba zavaravati i da će Evropljani "bez obzira na to koliko su različiti, doneti zajedničke odluke", rekla je Merkelova, a mediji komentarišući da je "zajednički protiv Putina" njena deviza za Evropu.

Merkel je, kako su preneli nemački mediji, izrazila žaljenje zbog događa u Ukrajini i zato što je u vremenu "sve intenzivnije saradnje sa Rusijom pobedilo jedno mišljenje o teritorijanim pretenzijama" i to "samo zato, jer su ljudi u Ukrajini zahtevali ugovor sa Evropom".

Ona je istakla da ipak, bez obzira na sve, diplomatski napori ne smeju prestati i posebno navela da se ona lično, svakodnevno zalaže da razgovore sa Rusijom.

Nemačka kancelara je upozorila da pravo jačeg ne sme stajati iznad prava.

Pre Merkelove je na kongresu CDU nosilac izborne liste za evropske parlamentarne izbore Dejvid Mekelister pozvao na jedinstvo Evropsku uniju (EU) u slučaju Ukrajine.

- Ukrajina je pokazala koliko je zajedništvo važno - rekao je Mekelister i, obraćajući se evroskepticima i evrokritičarima u Nemačkoj, ali i u drugim zemljama istakao da Evropa, ne samo da ima jednu cenu, već i jednu vrednost.

On je zahtevao jednistvo u okviru EU ne samo zbog Ukrajine, već i zbog rešenja finansijske krize i ukazao na potrebu razagradnje birokratskog sistema, koji bi EU mogao da opterećuje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dijagnoza

    5. april 2014 | 18:07

    Molim sve rusofile, da procitaju tekst Telegrafa od 03.04. ''Sve ruske izdaje Srbije''. Zato opustite se malo, uprite u Srbiju i njene interesse. Ista ta Rusija za koju balite po portalima 90tih uvela sankcije Srbiji. Neka im uvedu sankciji, samim otcepljenjem Krima dali su legalitet KiM, a vi to podrzavate.

  • serbianlion

    5. april 2014 | 16:16

    Baba ne seri!

  • sjajko

    5. april 2014 | 17:47

    Gde si bila kad su"milosrdne bombe"padale na srbju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA