Pročitajte protiv kojih državnih funkcionera su pokrenute krivične prijave!

 
  • 5

- Mi funkcionere posmatramo kao lica koja obavljaju javne funkcije i ne izdvajamo ih ni po kakvom osnovu, ni po osnovu pripadnosti političkoj opciji i ne opterećujemo se imenima - rekao je zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je devet krivičnih prijava i pokrenula 451 postupak protiv funkcionera zbog povreda Zakona o Agencij.

Zamenik direktora Vladan Joksimović ukazuje da se, poređenjem sa prošlogodišnjim podacima, vidi značajno povećanje efikasnosti rada Agencije, pored ostalog, i u broju okončanih predmeta.

Joksimović je, u prilog tome, rekao Tanjugu da je u 2013. godini podneto devet krivičnih prijava, a za sve prethodne godine rada Agencije svega tri, kao i da je prošle godine bilo neuporedivo više predstavki građana, koje su okončane.

Prema njegovim rečima, krivične prijave su podnete zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili su dali lažne podatke o imovini, u nameri da prikriju podatke o imovini.

Prijave su podnete protiv tri poslanika, četiri člana upravnog odbora, jednog direktora visoke poslovne škole i jednog predsednika gradske opštine.

U dva od tih devet slučajeva podignut je optužni predlog, za pet prijava je naloženo preduzimanje određenih istražnih radnji, a dve prijave se nalaze u fazi odlučivanja od strane Tužilaštva.

Od ukupnog broja pokrenutih postupaka najveći broj (64) je protiv poslanika, a postupci su pokrenuti i protiv dva ministra, 54 predsednika opština, 11 pomoćnika ministara, 13 državnih sekretara i četiri savetnika predsednika Srbije.

Agencija je pokrenula i 51 postupak protiv članova opštinskih veća, devet gradonačelnika, osam pomoćnika gradonačelnika, 14 predsednika skupština opština, 45 protiv direktora privrednih društava, čiji je osnivač Republika, autonomna pokrajina, grad ili opština, 26 sudija...

U izveštaju o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2013. godinu se navodi da je podneto 168 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Joksimović je rekao da je najviše postupaka vođeno jer su funkioneri propustili da u zakonom propisanom roku, po stupanju na funkciju, podnesu izveštaj o imovni i prihodima, odnosno da isto učine po prestanku funkcije.

Joksimović je dodao da postoje i povrede koje se odnose na odgovorno lice u organu koje treba da obaveste Agenciju o tome koliko i koji su funkcioneri koji su stupili na javnu funkciju, a postoje i postupci koji se vode zbog neobaveštavanja Agencije o učešću u postupcima javnih nabavki i zbog neprenošenja upravljačkih prava.

- Mi funkcionere posmatramo kao lica koja obavljaju javne funkcije i ne izdvajamo ih ni po kakvom osnovu, ni po osnovu pripadnosti političkoj opciji i ne opterećujemo se imenima - rekao je Joksimović.

Među 451 postupkom se nalaze i oni protiv ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i to zbog kašnjenja u obaveštavanje Agencije o stupanju, odnosno prestanku funkcije funkcionera u instituciji koju vodi, dok je protiv bivšeg ministra kulture Bratislava Petkovića pokrenut postupak zbog kašnjenja u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po prestanku funkcije.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić "opomenut" je zbog kašnjenja u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po prestanku funkcije.

Među poslanicima koji su prekršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a koji se odnosi na kašnjenje u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima, su Aleksandar Čotrić (SPO), Đorđe Milićević (SPS), Dragan Šormaz (SNS), Dubravka Filipovski (NS) koju je sud opomenuo, a nakon čega se ona žalila, što je odbijeno.

Među parlamentarcima, koji su kasnili u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju su i Elvira Kovač, Meho Omerović, Miljenko Dereta, Momo Čolaković, Nevena Adžemović, Nikola Tulimirović, Riza Halimi, Sanda Rašković Ivić, Saša Milenić, Siniša Kovačević, Zaharije Trnavčević...

Na spisku Agencije se nalazi i funkcioner SPS-a Branko Ružić protiv koga je pokrenut postupak, koji se odnosi na njegov nekadašnji status poslanika, a zbog kašnjenja u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju. U tom postupku je 31. marta ove godine podneta žalba Prekršajnom sudu.

Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije dobio je "opomenu" zbog kašnjenja u prenosu upravljačkih prava.

Postupak je pokrenut i protiv potpredsednika vojvođanske vlade Gorana Ješića takođe zbog kašnjenje u dostavljanju izveštaja o imovini i prihodima po stupanju na funkciju, a isto važi i za savetnika predsednika Srbije Marka Đurića.

Savetnik predsednika Predrag Mikić, prema odluci Prekršajnog suda, treba da plati kaznu od 50.000 dinara, a i protiv njega je podneta prijava zbog kašnjenja u dostavljanju izvešata o imovini i prihodima.

Na spisku Agencije, objavljenom na sajtu te institucije su, između ostalih i direktor KCS Miljko Ristić i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste: "Vrtela se kao vitez Koja nasred puta"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. april 2014 | 15:33

    Одличан виц. А што је најгоре народ обожава овакве приче. Само да вас подсетим да од силних хапшења нико до сада није осуђен.

  • Jagodinac

    5. april 2014 | 18:40

    A gde je Palma u tom spisku?????

  • Rey

    5. april 2014 | 15:36

    Ima komentara zasto ne objavljujes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA