Bodo Hombah: Nemačka i ja verujemo Vučiću jer je čovek od reči!

 
  • 6

- Moćno poverenje koje je Vučić unapred dobio od srpskog naroda probudilo je u Evropi interesovanje za njega - kaže bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti Jugoistočne Evrope

Bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti Jugoistočne Evrope Bodo Hombah izjavio je da je Aleksandar Vučić u nemačkoj politici i privrednim krugovima na glasu kao čovek, na čiju se reč može osloniti i da se to, kako pokazuju iskustva drugih, visoko ceni.

- Korektnost i pouzdanost su lične pretpostavke da se Evropska unija dosegne, a privreda pokrene za angažman. Moćno poverenje koje je Vučić unapred dobio od srpskog naroda probudilo je u Evropi interesovanje za njega - rekao je Hombah.

Ukazujući da svako zna da u Srbiji ima puno toga da se učini i poboljša i da polarizacija i podela društva mora biti prevladana, Hombah, predsednik nemačke Akademije za istraživanje i učenje praktične politike, je rekao da je na "dnevnom redu" pomirenje umesto podela, i da je za to potrebno vreme.

- Ja ću dati svoj doprinos da se ovde (u Nemačkoj) ne okleva sa podrškom - obećao je ovaj dobar poznavalac srpskih i prilika i neprilika koji je, između ostalog, bio savezni nemački ministar za specijalne namene i šef kabineta bivšeg kancelara Gerharda Šredera (1998-1999), a zatim i specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope (1999-2001).

Odgovarajući na pitanje šta je od onoga što je Vučić do sada uradio pozitivno i šta bi, prema njegovim procenama, mogao biti prvi veliki zadatak nove srpske vlade, Hombah je rekao da upravo nemački narod zna da se ljudi, koji su bili u zabludi, mogu promeniti i imati impresivan i kredibilan rad.

- Ja verujem još uvek mladom Vučiću ono što on danas kaže -rekao je Hombah, koji je do pre dve godine bio na čelu medijske grupe "WAZ" iz Esena i iz tog vremena je, takođe, poznat srpskoj javnostu.

Hombah je kao primer za uzor naveo to što se Vučić sada svesno okreće i ka onim građanima koji za njega nisu glasali, i istakao da demokratija nije diktatura većine nad manjinom.

- To što Vučić želi da dobre ideje iz svih "tabora" proveri i sakupi jeste intencija, koju u staroj Evropi, na žalost, ne zastupaju svi političari - rekao je Hombah i dodao da je Vučićev najveći zadatak sada da mu reči slede dela.

On je naglasio da se pravna sigurnost, borba protiv korupcije i kriminalnih mahinacija u privredi ne mogu rečima izvesti i da se to mora činiti delima i u realnosti sprovesti.

- Vučić je, međutim, kao zamenik šefa vlade, kroz svoje delovanje, bio apsolutno ubedljiv - ocenio je Hombah i dodao da on nikada nije sumnjao u to da srpski narod želi da pripadne Evropi i da, takođe, pripada Evropi.

- Srbija može da se od žarišta nemira pretvori u faktor stabilnosti. Srbiji je za to potrebna EU, a EU stabilna Srbija - istakao je Hombah. Odgovarajući na pitanje o mogućnostima za poboljšanje nemačko-srpske privredne saradnje u vremenu koje dolazi, Hombah je rekao da je za to poboljšanje zainteresovan, takođe, i nemački ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel.

- Vučić ima nameru i šansu da stvori pouzdanost, stabilnost i pravnu sigurnost. "Mostove" koje on time gradi privreda sigurno koristi. Privreda mora samo da prepozna i razume dobre signale - rekao je Hombah, koji važi za prvoklasnog poznavaoca Balkana, medijskog majstora i uspešnog tvorca izbornih slogana i menadžera izbornih kampanja svojih socijaldemokrata, ali i inostranih političara, od kojih se u Nemačkoj pominje kampanja za pokojnog južnoafričkog predsednika Nelsona Mandelu.

- Ni jedan političar ne može da bude čarobnjak, ali Vučić može da startuje novi početak i polet. Srbija ima potencijal i motivisane, sposobne ljude - rekao je Hombah, socijaldemokrata po političkom opredeljenju, pisac kolumni u diseldorfskom dnevniku "Handelsblat", član uprava fondacija i firmi i čovek za koga su nemački mediji pisali da zna da vuče konce iz senke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    26. mart 2014 | 19:11

    E moj Vucicu pa samo pre petnest godina u ovo vreme su nas ubijali,ja to nemogu tek tako da zaboravim.

  • Ljiljanа.

    27. mart 2014 | 02:35

    Да ли се Гдин Вучић стиди својих жртава НАТО бомбардовања, па га није било ни на једном спомен обележју из 1999. године. Или жели да оправда злочинце и не увреди џелате и без обзира што народ све више обољева од канцера, а све као последица бомбардовања осиромашеним уранијумом. Све је разумљиво кад се зна да ако жели у ЕУ, мора и у НАТО. Вучићу срами се и они попут тебе.

  • Stefan

    27. mart 2014 | 07:11

    Znači njihov je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA