LAJČAK: Naprednjaci Srbiju vode u Evropu!

 
  • 5

- Proces pristupanja EU će ići onom brzinom na koju je Srbija spremna. EU ima dovoljno kapaciteta da to isprati - izjavio je potpredsednik Vlade Slovačke

Nezapamćeno visok skor koji su Aleksandar Vučić i SNS ostvarili na parlamentarnim izborima u Srbiji pokazuju da su građani shvatili poruku o neophodnosti reformi, na osnovu kojih će zemlja krenuti u evropsku budućnost, izjavio je potpredsednik Vlade Slovačke i ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak.

- Na izborima koji su protekli u skladu s demokratskim i evropskim standardima i pravilima, narod je rekao svoje i poručio šta želi - rekao je Lajčak za sutrasnje "Novosti".

- Ovo su nezapamćeni rezultati. Aleksandar Vučić i njegova stranka dobili su snažan mandat za sprovođenje svojih planova i programa. Želim im uspeh u tome, jer ti planovi vode Srbiju napred u Evropu, u društvo u kom nema korupcije. Siguran sam da je to dobro za sve građane Srbije. Želim, zbog toga, Aleksandru Vučiću, snagu i hrabrost da izdrži na tom putu - rekao je potpredsednik slovačke vlade.

Prema njegovim rečima, prioriteti su svima poznati i treba nastaviti proces pristupnih pregovora sa EU, a brzina ovih pregovora je u rukama srpskih vlasti.

- Treba, zatim, da se sprovedu neophodne reforme. Veoma je važno da građani razumeju šta se dešava. Kad postanete objekat tih reformi, da ne kažem i žrtva, onda tek shvatate koliko su one bolne. Dešavalo se da neki odustanu kada vide kolika cena treba da se plati. Bitno je, zato, da se stalno objašnjava u kom pravcu se ovaj proces kreće, ali i da građani brzo vide rezultate - naglasio je Lajčak.

On je napomenuo da je Vučić je od samog početka otvoreno govorio da će sprovoditi reforme koje neće biti lake.

- I pored toga, dobio je veoma snažan mandat, što govori da su građani razumeli šta ih čeka i da ga u tome podržavaju. Sada treba istrajati i izdržati - rekao je Lajčak.

Lajčak je ocenio da su situacija u Ukrajini i pristupni pregovori sa Srbijom dva samostalna procesa.

- Prošlog ponedeljka smo mnogo vremena na sednici Saveta ministara EU u Briselu proveli razgovarajući o dešavanjima na Krimu. Ali, Srbija je u potpuno drugom procesu. Poznati su joj svi instrumenti, i sve je u njenim rukama. Proces pristupanja EU će ići onom brzinom na koju je Srbija spremna. EU ima dovoljno kapaciteta da to isprati - rekao je Lajčak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk popovic

    24. mart 2014 | 08:51

    @mile prosla je predizborna kampanja, polako....

  • Mile

    24. mart 2014 | 01:16

    Građani su glasali za reformei EU. Samo sada treba malo da se strpimo i sve će doći na svoje mesto. Biće teško, ali uspećemo da Srbiju pokrenemo i stvorimo bolju budućnost.

  • Djoka

    24. mart 2014 | 03:30

    Ljubi nas ta Evropa i jedva čeka da dođemo. Imaćemo mnogo dobrih stvari od toga, ali ćemo i da se u jednom trenutku zapitamo. Ko je zaslužan za to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA