Ombudsman: Od početka godine 30 napada na novinare

 
 ≫ 
  • 45

Novinari su, pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophođenju organa javne vlasti, neretko rade bez ugovora i zagarantovanih zarada i onemogućava im se sindikalno organizovanje

Tokom prošle godine, a prema podacima novinskih udruženja, zabeležena su 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 pritiska, izneto je danas u saopštenju zaštitnika građana.

4 televizije u borbi za nacionalnu frekvenciju: Mesto upražnjeno već pet godina

Ombudsman Zoran Pašalić je u pisanoj izjavi, uoči sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, konstatovao da su pritisci na medije i dalje prisutni i vidljivi na različite načine.

Zoran Pašalić, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Zaštitnik građana zato poziva sve društvene i državne aktere i organizacije, posebno nosioce političkih i javnih funkcija da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, njihovu uređivačku politiku i novinare, a medije da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

DEMOKRATIJA NE MOŽE DA POSTOJI BEZ SLOBODNIH MEDIJA

- Razvoj demokratskih društava koja u potpunosti teže ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, neodvojivo je povezan sa osvajanjem sloboda, uključujući i medijske. Demokratija i jake institucije ne mogu postojati bez slobodnih i odgovornih medija, kao i ostvarivanja prava građana na informisanje - navodi se u saopštenju.

Novinarima se onemogućava sindikalno organizovanje, Foto: Tanjug/AP

Novinari u svojim obraćanjima Zaštitniku građana, ukazuje se u saopštenju, ističu da su, pored pritisaka izloženi i neprimerenom ophođenju organa javne vlasti, neretko rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, ali i da im se onemogućava sindikalno organizovanje.

- Takav položaj novinara i medija utiče na urušavanje medijskih sloboda i novinarske profesije, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim - zaključuje Pašalić.

Jedan od napada od početka godine doživeli su i novinari Telegrafa:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    3. maj 2018 | 07:14

    Niko ne sme da trpi pritisak, napad, bez obzira kojom se profesijom bavi. Novinari jesu eksponirani i često meta nezadovoljnih. Treba učiniti sve da svako može da se bavi profesijom koju je odabrao.

  • rajko

    3. maj 2018 | 08:19

    Obzirom kako pristupaju ljudima i vestima, ovako nešto me uopšte ne čudi,ali ljudsko dostojanstvo se mora poštovati, naročito zbog profesije kojom se bave.

  • Mihajilo

    3. maj 2018 | 07:12

    Zadatak nam je da izgradimo bezbedno društvo, u koe će svako moći da radi, živi, kreće se, bez ikakvog straha, bez obzira kojom profesijom se bavi. Uspećemo u tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA