Iznenada umrla mlada balerina u 29. godini

 
N. S.
N. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Balerina Mihaela de Prins umrla je u 29. godini, a tužne vesti objavio je njen tim na Instagramu. Uzrok njene smrti nije saopšten. De Prins je rođena u Sijera Leoneu i dugo godina je plesala sa Nacionalnim baletom u Amsterdamu.

"Teška srca delimo vest o smrti zvezde balerine Mihaele Mebinti de Prins, koja je svojom umetnošću dirnula mnoga srca, inspirisala je mnoge i ostavila neizbrisiv trag u svetu baleta i šire", navodi se u poruci.

Solista i ples sa Bijonse

De Prins, rođena u Sijera Leoneu, izgubila je roditelje kao mala. Njen otac je ubijen tokom rata u zapadnoafričkoj zemlji, a majka joj je umrla od gladi. U sirotištu gde je završila bila je maltretirana zbog belih fleka na koži i zapostavljena i zlostavljana.

De Prins je sa četiri godine usvojio američki par. Podsticali su je da ostvari svoj veliki san - da postane balerina. "To nije bio lak put za nju", piše Nacionalni balet, "Nekoliko puta joj je rečeno da nema odgovarajući tip tela i boju kože za baletskog igrača"

Sa 17 godina, DePrince je otišla u Evropu, gde se pridružila Nacionalnom baletu u Amsterdamu. Tamo je postala drugi solista.

"Bila je igračica sa ogromnom snagom skakanja, sa velikom harizmom, neka vrsta zvezde koja je blistala", rekao je Ted Brandsen, direktor Nacionalnog baleta.

Čuveni performans iz 2015.

"Ona je mnogima bila uzor, crnkinja iz Afrike koja je odrasla u veoma teškim okolnostima“, kaže Brandsen. Ona je uprkos svemu izrasla u veoma talentovanu i perspektivnu plesačicu.

Godine 2022. napustila je Holandiju da bi nastavila karijeru u američkom Bostonskom baletu. Pojavila se u video klipovima Bijonse i holandskog benda Chef'Special. Igrala je i glavnu ulogu u bioskopskom filmu Coppelia (2021), a Madona je kupila filmska prava za svoju autobiografiju Zvali su me đavolje dete .

Bostonski balet piše na Instagramu da su veoma zahvalni što su je poznavali.

"Bila je prelepa osoba, divna plesačica i svima će nam jako nedostajati."

War child kaže da je sa "velikom tugom" saznao za De Prinsovu smrt. „Pre desetak godina kontaktirala nas je jer je želela da pomogne deci u ratu. "Njena želja da učini nešto proizišla je iz sopstvene prošlosti“, napisala je organizacija u saopštenju .

"Strah i nasilje su dominirali njenim detinjstvom, ali jedan san ju je održao - da postane baletska igračica"

(Telegraf.rs)

Video: Održan gala koncert Boljšoj baleta u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA