Akua Naru rešila da ostane u Beogradu posle koncerta koji slavi radost: Ženski razgovori sa hip-hop divom (FOTO) (VIDEO)

 
  • 0

Kroz svoju muziku ova Afroamerikanka, poeta, hip-hoper, MC, feministkinja, aktivistkinja za ljudska prava i socijalnu pravdu, profeskorka na koledžu, i trenutno nomad, poručuje da su žene moćne, a njihov glas važan, da ako jedna osoba nije slobodna, niko nije, i povrh svega, da je poezija njena prva ljubav

Akua Naru svoju evropsku turneju "When the joy comes" 26. oktobra završila je u Beogradu. Publika, više od 1.200 istinskih fanova, koji su se tiskali u vijugavom redu ispred kluba "Drugstore", spremni da ih ugreje specifičan vokal hip-hop, jazz, funk i soul dive, opravdano se našla u ekstazi ponesena njenom energijom, fristajlom, univerzalnim porukama ljubavi, slobode, mira, izlečenja i radosti.

Koncert na koji je Beograd dugo čekao: Akua Naru - na turneji "Kada radost dolazi"

Napokon da je dočekamo! Posle Frankfurta, Salcburga, Berlina, Kelna, Graca, Beča i drugih gradova, Beograđani su, vođeni neponovljivim ritmom ukorenjenim u gospel kulturi, mogli da se opuste, čulno uživaju i svoja tela prilagode interakciji sa Naru i njenim bendom.

Kroz svoju muziku ova Afroamerikanka, poeta, hip-hoper, MC, feministkinja, aktivistkinja za ljudska prava i socijalnu pravdu, profeskorka na koledžu, i trenutno nomad, poručuje da su žene moćne, a njihov glas važan, da ako jedna osoba nije slobodna, niko nije, i povrh svega, da je poezija njena prva ljubav.

Sve to si naučila u crkvi u kojoj si odrasla? Bila si dosta vezana za baku koja je bila propovednica, da li postoji neka univerzalna lekcija koju si naučila od nje, a koju danas prenosiš učenicima na koledžu?

- Svi imaju svoj put, ali ono što je meni važno jeste da budeš svoj. Uvek dobijaš kada si svoj, čak i kada izgleda kao da gubiš, ustvari dobijaš.

Foto: N. Ivanovski

Pročitala sam da se ime Akua daje ženama rođenim u sredu, u Akan narodu u Gani. Da li znaš nešto više o tome?

- Mislim da je Akua ime specificno za čitav taj pojas, Togo, Obalu Slonovače, Ganu. Reč označava sredu, a ja sam rođena u sredu.

Rekla si da trenutno nemaš stalnu adresu, da dosta putuješ. Posle rodnog Nju Hevena u Konektikatu (SAD), Filadelfije, Njujorka i Kelna, gde si odbranila svoj doktorat na temu žena u hip-hopu, posetila si Aziju i Zapadnu Afriku. Koji je zaključak koji si izvela iz svog dosadašnjeg akademskog rada, ali i stečenog znanja sa putovanja i muzičke karijere?

- Tačno je, sada ne živim nigde. Prošle godine sam izdala svoj stan u Kelnu, tako da dosta putujem. Ko zna, možda ostanem u Srbiji? Ne znam da li je to ujedno i zaključak, ali mislim da je važno da damo podršku ženama u hip-hopu, njihovom glasu, i da kreiramo više prostora za osnaživanje žena.  I to ne samo u hip-hopu, već generalno u životu.

Foto: N. Ivanovski

Moglo bi se reći da živimo u ludom svetu. Tramp je pobedio. Teroristki napadi su svakodnevni. Suočavamo se sa velikom migrantskom krizom. Primer iz Ševrotsvila, kada je na hiljade neonacista protestovalo zbog uklanjanja spomenika generala Lija, pokazao nam je da je rasizam i dalje aktuelan.  Šta normalan čovek može da uradi?

- Različiti ljudi različito deluju. Jedina stvar koju bismo mogli da uradimo zajedničkim snagama je da se više edukujemo i da pokušamo da budemo što informisaniji. Imamo odgovornost da se zapitamo šta znači biti rođen u određenom telu, određene boje i identiteta. Na primer, ako imate američki pasoš. Šta to danas znači za jednog muškarca ili jednu ženu, bilo koga?

Na kojim projektima trenutno radiš?

- Singl "My mother's daughter" sa predstojećeg albuma "The blackset joy" je upravo izašao i vrlo sam uzbuđena zbog toga. Imam u planu još dosta projekata. Danas je poslednji dan turnije i rešila sam da ostanem u Beogradu još nekoliko dana nakon što ostatak ekipe sutra otputuje. Želim da neko vreme posvetim Beogradu, da ga bolje upoznam. Oduvek sam to želela da uradim. Kada imam vremena trudim se da organizujem radionice posvećene samo ženama. Jednu takvu napraviću i u Beogradu.  Zove se “Meet, greet, exchange” , a ideja je da razmenim iskustva sa devojkama/ženama koje se prijave. Pričaćemo o procesu kreativnog stvaranja, o pisanju, muzici, umetnosti, politici...

Želim da upoznam ljude i pronađem inspiraciju u njima i u gradu. I da pišem. Ponekad je to pravi napor, moram da se nateram, da se borim!

Akua, šta je za tebe radost?

- Nešto u čemu učestvuje čitavo telo. Osećaj prisutnosti, slobode, poleta. Zasigurno i ono što ću osetiti na koncertu.

Daljinac

(S.ilic/ s.ilic@telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA