Novi Sad kao grad gost na Međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga

 
  • 2

Gradonačelnik Novog Sada je naglasio da je titula ''grad – gost'' zasluženo pripala Novom Sadu, ne samo zato što je postao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, već prvenstveno zbog višegodišnjeg rada i ulaganja u razvijanje oblasti kulture

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavljanju Novog Sada kao prvog grada gosta Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, i to u okviru dela programa koji se odnosi na projekat ''Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture''.

Počela Novosadska gradska košarkaška MK liga (FOTO)

Tom prilikom gradonačelnik je naglasio da je titula ''grad – gost'' zasluženo pripala Novom Sadu, ne samo zato što je postao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, već prvenstveno zbog višegodišnjeg rada i ulaganja u razvijanje oblasti kulture.

- Zbog toga smo prošle godine i pobedili u Briselu. Novi Sad danas, za razliku od nekih ranijih vremena, realizacijom Strategije kulturnog razvoja Grada, omogućava svim zainteresovanima da aktivno učestvuju u kreiranju koncepta delovanja u kulturi, a resorna gradska uprava ne samo da za to obezbeđuje uslove, već i animira kulturne radnike da se aktivno uključe u donošenje važnih odluka.

- Jedan od naših najaktuelnijih projekata ''Youth creative polis'' možemo da posmatramo kao paradigmu našeg odnosa prema kulturi kao činiocu razvoja čitave društvene zajednice. Sveobuhvatan društveni dijalog o tome trajao je tri meseca, i sada znamo šta ćemo učiniti sa napuštenom fabrikom ''Petar Drapšin'', kompleksom koji je u Novom Sadu poznat kao "kineska četvrt", a koji je ujedno jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019, ali i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

- Istovremeno, radimo na revitalizaciji podgrađa Petrovaradinske tvrđave, već uveliko obnavljamo fasade, gradimo Muzičko baletsku školu sa koncertnom dvoranom i sprovodimo mnoge druge važne projekte.

- Republička vlada i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić su nam prvi pružili pomoć kako bi se što bolje pripremili za realizaciju velikih evropskih projekata – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će Novi Sad iskoristiti pažnju svetske javnosti, i sve šanse koje su mu pružene, a da će u tome svoj kreativni doprinos dati svi dobronamerni ljudi.

Foto: novisad.rs

Prisutnima na štandu Grada Novog Sada takođe su se obratili gradonačelnik Begrada Siniša Mali i direktor Fondacije ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković koji je prisutne detaljnije upoznao sa tim projektom.

- Za nas je Sajam knjiga najveća manifestacija ove vrste u ovom delu Evrope. Želimo da svaki grad, institucija ili pojedinac imaju priliku da predstave ono na čemu su radili, ali da se u isto vreme upoznaju i sa delatnošću drugih. Siguran sam da Novi Sad, kao evropska prestonica kulture 2021. godine, ima šta da ponudi kada je u pitanju književno stvaralaštvo.

- Novi Sad će sigurno predstaviti našu zemlju na pravi način, a svim građanima Novog Sada čestitam na tom velikom uspehu – rekao je Mali.

Foto: Beoinfo.rs

On je dodao da grad Beograd želi da pokaže da zajedničkim, timskim radom mogu da se naprave pozitivne promene u Srbiji.

Taj timski rad donosi novu energiju koja je potrebna ovoj zemlji. Više od 450 izlagača, od čega 50 inostranih, dokaz je da Sajam knjiga nikada nije bio uspešniji, kao i da je Beograd ponovo kulturni centar ovog dela Evrope.

- Nastavićemo da unapređujemo dobre odnose naša dva grada, kako bismo deci ostavili kvalitetnija mesta za život. Jedna od osnova takve namere mora da bude kultura. Zbog toga ćemo nastaviti da investiramo u kulturu i kulturne manifestacije – istakao je Mali, koji je u ime grada domaćina ovog sajma poželeo dobrodošlicu Novom Sadu i zahvalio na izdvojenom vremenu i trudu.

Foto: Beoinfo.rs

Inače, kao grad gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Novi Sad predstavlja svoje odabrane izdavače, među kojima su i predstavnici nacionalnih zajednica, važna izdanja monografskog tipa, svoje enciklopedije, aktivnosti Gradske biblioteke, Matice srpske, Kulturnog centra i drugih, ali i novosadske književne festivale i projekat ''Bookmark'', književno-turistički vodič kroz Novi Sad.

(Telegraf.rs/ PR)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola S Munjas BA MISAD

    27. oktobar 2017 | 23:15

    ... Znanje Je u Knjigama - Knjige Su Moc !!!

  • Nikola S Munjas BA MISAD

    27. oktobar 2017 | 23:14

    ... Znanje Je u Knjigama - Knjige Su Moc !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA