Hrvatska kupuje najnovije nemačke tenkove tipa "Leopard", a stare tenkove i oklopna vozila šalje Ukrajini

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

Hrvatska kupuje 50 novih nemačkih tenkova tipa "Leopard 2A8", što je najnovija verzija tog moćnog oklopnjaka.

Potpredsednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu posete Nemačkoj, zajedno s načelnikom Glavnog štaba OSRH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, sastao se danas u Berlinu s nemačkim ministrom obrane Borisom Pistorijusom.

Savezna republika Nemačka je, naime, pozvala je Republiku Hrvatsku da se priključi nemačkom programu zajedničke nabavke glavnog borbenog tenka "Leopard 2A8", poručili su iz ministarstva, preneo je portal "index.hr".

Ministri obrane Anušić i Pistorijus su danas potpisali Pismo namere kojim su iskazali spremnost dve država da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci isporuči 30 naših tenkova "M-84" i 30 borbenih vozila pešadije "M-80", uključujući rezervne delove i municiju, te da se finansijska sredstva koja će Hrvatska dobiti od SR Nemačke za te tenkove i borbena vozila iskoriste za nabavku novih nemačkih "Leoparda 2A8".

Za taj iznos, naime, umanjila bi se ukupna cena novih "Leoparda 2A8". Ostali detalji biće poznati nakon potpisivanja ugovora. Dodatna vrednost ovakvog modela nabavke je pomoć Ukrajini u njihovoj borbi protiv ruske agresije, napominju iz MORH.

Hrvatski ministar obrane Anušić poručio je kako je ovaj model "Leopard 2A8" pogodan za sve tri uključene strane - Hrvatsku, SR Nemačku i Ukrajinu.

"Ovo je jedan od većih i značajnijih projekata modernizacije Hrvatske vojske, uz sve projekte modernizacije Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i Hrvatske ratne mornarice, došli smo do jačanja naših oklopnih snaga, naših tenkovskih jedinica. Kao što je dobro poznato, Leopard je jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji tenk zapadne nemačke proizvodnje i Hrvatska će biti u potpunosti opremljena upravo ovim tenkovima”, rekao je ministar Anušić.

Hrvatska vojska trenutno raspolaže s oko 70 dobro održavanih tenkova "M-84". Zamena ovih starijih tenkova, proizvedenih u vreme bivše države, novim "Leopardima 2A8" smatra se ključnom za modernizaciju hrvatskih oružanih snaga.

Vlada bi do sredine novembra trebalo da donese formalnu odluku o višegodišnjem finansiranju ovog projekta. Iz MORH naglavašaju kako je posebno važno i to što su kontinuiranom modernizacijom i opremanjem Hrvatske vojske, a Hrvatskoj je nedavno odobrena i kupovina samohodnih višestrukih raketnih sustava Himars M142.

Nemački ministar obrane Boris Pistorijus rekao je kako je Hrvatska pouzdan partner SR Nemačkoj i da je Hrvatska potpisivanjem pisma namere odlučila investirati u svoje Oružane snage.

(Telegraf.rs)

Video: Nemačka i SAD šalju tenkove Ukrajini, uporedili smo Leoparde i Abramse

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    28. oktobar 2024 | 17:44

    Svi dobri samo Ukrajinci će na....ti.

  • ALEXANDER RAC

    28. oktobar 2024 | 18:25

    NDH plača delom otetom i opljačaknom imovinom JNA koje je vlasništvo Svih Naroda i Bivše JNA .Zar nije trebalo da se sve raspodeli koliko se sečam ili je to važilo samo za Srbe represivne mere? Ali nacisti su tradicionalno uvek plačali zlatom i imovinom opljačkanih pojedinaca i dtžave !!!

  • Boža zemunac

    28. oktobar 2024 | 18:24

    Brod ludaka. Tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA