Oglasio se otac Saška, vojnika JNA za kog hoće da postave ćiriličnu tablu u Splitu: "Vratio mi se u kovčegu"

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najvatreniji navijači Hajduka iz Splita, dobro poznata grupa Torcida, dospela je u žižu javnosti nakon što je rešila da se pobuni zbog najave postavljanja dvojezične spomen-ploče Sašku Gešovskom, makedonskom vojniku iz JNA, koji je poginuo za vreme velikog protesta 6. maja 1991. godine.

Postavljanje spomen ploče Sašku Gešovskom koji je poginuo pred zgradom Banovine, tadašnjom Vojnopomorskom oblasti JNA, nije izazvalo reakcije samo u Splitu. Vest o postavljanju ploče stigla je i do domovine pokojnog Saška - Makedonije. Vest je čuo i njegov otac, Goce Gešovski (79).

"Kad sam čuo da će u Splitu podići spomen ploču mom sinu bio sam srećan. Saško je bio dobar dečko. Bio je odani navijač Jugoplastike. Poginuo je za tuđi interes. Sećam se kao juče, otpratio sam ga na železničku stanicu u Negotin Vardarski odakle je otišao da služi vojsku u Splitu. Vratio mi se u kovčegu", rekao je za Slobodnu Dalmaciju otac pokojnog Saška Gešovskog.

Penzionisani policajac živi i samački provodi svoje dane otkako je ostao udovac u svom stanu u Kavadarcima u kojem se rodio i njegov pokojni sin Saško.

"Bio sam 6. maja 1991. godine na dužnosti kao policajac u gradu. U jednoj prodavnici gde sam tad prolazio bila je upaljena televizija. Slučajno sam se zagledao u nju, bio je upaljen program TV Beograd. Voditeljka je kratko saopštila: na protestu u Splitu ubijen je vojnik Saško Gešovski iz Kavadaraca. Kolege su me tada odveli doma da se smirim. Nakon njegove smrti ostala mi je samo ćerka Tatjana", rekao je Goce Gešovski.

Smrt 19-godišnjeg Makedonca u Splitu ostala je duboko utisnuta u svest stanovnika njegovog rodnog gradića na jugu Makedonije. U Kavadarcima je dan nakon tragedije održan protestni skup na kojem je učestvovalo gotovo celo stanovništvo grada i okoline, kako bi iskazalo svoj revolt zbog smrti sugrađanina. Na gradskom trgu su tada zapalili sveće u čast Gešovskom. Njegovo telo je vojnim helikopterom prebačeno u rodno mesto. Sahrani je prisustvovalo više od 20,000 građana, a u Kavadarcima je proglašena trodnevna žalost.

Trideset i tri godine nakon smrti Saška Gešovskog Opština Kavadarci izabrala je na javnom takmičenju idejno rešenje za izgradnju tri fontane u spomen na prvu žrtvu koju je Makedonija dala tokom raspada SFRJ. Fontana je otvorena 2024. godine, 6. maja, na godišnjicu smrti Gešovskog. Sastoji se od središnje kružne fontane s visokim mlazom vode i dve polukružne fontane koje su izrađene od tamnog materijala koje okružuju središnju fontanu.

Gradonačelnik Kavadaraca Mitko Jančev rekao je da uspomena na Saška u Kavadarcima živi jer "ako sebe poštujemo, poštovaće nas i drugi".

"Fontana je napravljena baš na tom mestu u Kavadarcima jer se s nje gleda na zgradu u kojoj je odrastao Saško i u kojoj žive njegovi roditelji. To je pedeset metara vazdušne udaljenosti. Smatram da je pozitivno što će se spomen pločom u Splitu održati sećanje na Saška. Ali istovremeno želim naglasiti da to ne treba služiti da bi se iko pronašao uvređenim", rekao je.

(Telegraf.rs)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA