Otvoren počasni konzulat Srbije u Kumanovu: Za počasnog konzula je imenovan Vladimir Stajić

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Kumanovu u Severnoj Makedoniji danas je otvoren počasni Konzulat Srbije, a za počasnog konzula izabran je Vladimir Stajić, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srbiju su na ceremoniji otvaranja predstavljalali ambasadorka u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović i ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, a Severnu Makedoniju potpredsednik Vlade i ministar za odnose sa zajednicama Ivan Stoiljković, ministar kulture i turizma Zoran Ljutkov, kao i ministar sporta Borko Ristovski.

Ceremoniji su prisustvovali gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski i zamenik predsednika opštine Staro Nagoričane Boban Cvetanovski, kao i predstavnici diplomatskog kora, preneli su makedonski mediji.

Stajić je zahvalio vladama Srbije i Makedonije na ukazanom poverenju za jačanje odnosa dve zemlje koje su ranije delile zajedničku istoriju, kulturu i porodične odnose, isprepletene zajedničkom tradicijom.

On je istakao da kontakti predstavnika država samo potvrđuju saradnju tokom globalnih izazova poput zdravstvene i energetske krize, i dodao da će njegov fokus biti na jačanju veza i podršci Srbima koji žive u zemlji.

Ministar Starović je istakao da će konzulat dodatno ojačati dobre odnose dve zemlje u različitim oblastima.

''Mnogobrojna srpska zajednica iz grada i iz Makedonije imaće velike koristi od ovog konzulata. Neka zauvek žive bratstvo i prijateljstvo dva naroda'', rekao je Starović.

Potpredsednik vlade Severne Makedonije i ministar za odnose između zajednica Stoiljković je istakao da je otvaranje konzulata potvrda dobrih odnosa dve zemlje, što potvrđuje i prisustvo ministara dve zemlje.

''U narednom periodu Vlada Makedonije namerava da odnose razvija na kvalitetniji i viši nivo. Počasni konzulati su deo velike priče o mogućnostima koje pruža saradnja koja je u interesu građana s obe strane granice i ne bi trebalo biti nikakvih prepreka, ako ih bude, pokušaćemo da ih prevaziđemo uz podrku građana i s jedne i s druge strane'', rekao je on.

Gradonačelnik Kumanova Dimitrievski je istakao da je taj grad multietnički, različit i i ujedinjen po mnogo čemu i da želi bolji život za svoje građane i prijatelje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA