Kod četvoro dece u Kotor Varoši potvrđen virusni meningitis

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Kod četvoro dece u Kotor Varoši potvrđen je virusni meningitis, zbog čega su mališani hospitalizovani u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, gde primaju neophodnu terapiju i niko nije životno ugrožen.

Direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić rekao je za Glas Srpske da je testirano petnaestak dece koja su se javila sa simptomima visoke temperature i povraćanjem.

"Virus je potvrđen kod troje dece iz vrtića i jednog osnovca. Nismo ništa prepustili slučaju, zato smo decu poslali u UKC. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske su nam savetovali da se higijena podigne na viši nivo, ali nije bilo preporuke da se škola ili vrtić zatvore", rekao je Bibić dodavši da se sve dogodilo polovinom prošle sedmice.

Naglašava da situacija nije alarmantna i da veruje da neće doći do epidemije.

Bibić je istakao da pedijatrijska služba Doma zdravlja prati situaciju te da su i lekari u Službi hitne pomoći dobili instrukcije kako da postupaju ukoliko se javi neko sa simptomima koji bi mogli ukazivati na ovo virusno oboljenje.

Vršilac dužnosti direktora vrtića “Larisa Šugić” u Kotor Varošu Biljana Lukić rekla je da je o svemu obavestila Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

"Kod troje dece iz starije vrtićke grupe potvrđen je virusni meningitis. Hvala Bogu, deca su dobro. Redovno dezinfikujemo prostor, provetravamo i preduzimamo sve što možemo, ali panika se proširila među roditeljima, tako da veoma malo dece dolazi u vrtić", rekla je Lukićeva.

Direktor kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Dušan Petrušić rekao je da je obolelo jedno dete u prvom razredu.

"Od resornog ministarstva sam zatražio uvođenje nastave na daljinu za taj razred iz preventivnih razloga, dok prođe period inkubacije od 15 dana, pa videćemo kakav će biti njihov odgovor", rekao je Petrušić.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je Klinički centar u Ljubljani gde je hospitalizovan Bora Đorđević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znanje

    24. oktobar 2024 | 09:27

    Postoji vakcina za meningitis.Prima se redovno u svetu ko hoce i tamo je u programu.Kod nas nije obavezna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA