Opštinskom karticom kupovao pidžame, pileće filete, Halidov CD, juneći but i donirao vladajuću stranku

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Nekadašnji načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar osuđen je na splitskom Županijskom sudu na četiri godine zatvora zbog tri kaznena dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja jer je opštinskim novcem plaćao privatne troškove.

Opštinskim novcem je išao na privatna putovanja i vodio osobe koje nisu radnici opštine, a naložio je i da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smeštaj i hranu, prenosi portal "24sata.hr".

Osuđen je na četiri godine zatvora zbog tri krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a u roku od 15 dana mora da namiri štetu od oko 130.000 evra i uplati je u opštinski budžet.

Njega su dve Uskokove optužnice teretile da je opštinskim novcem plaćao privatne troškove koje je napravio u raznim ugostiteljskim objektima i radnjama sportske odeće i obuće, specijaliziranim radnjama kožne galanterije, naplatnim rampama...

"Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih opština sa ni 1.300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odela", kazala je sudija.

Tužilac Daira Barović u završnoj reči je navela kako je Bubnjar koristio budžetsa sredstva za lične potrebe. Neistinito je navodio kako je službenim automobilom putovao u službene svrhe. Na putovanja je vodio bliske osobe. Nalagao je zaposlenima u računovodstvu Opštine da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića.

Boravio je u hotelima i sa sobom vodio suprugu, zubara, novinarku, stranačke kolege... Za većinu putovanja nije naznačena svrha, a nisu sastavljeni ni izveštaji.

Bubnjar je na teret Opštine podmirio račune u brojnim restoranima u iznosu od najmanje 111.000 kuna. Računi ne sadrže detalje, a ne navode se ni osobe koje su se gostile u njima.

Sudija je istakla i kako je okrivljeni u radnjama sa prehrambenom i mešovitom robom u najmanje 99 navrata kupio hranu, alkohol i drugu robu u iznosu od najmanje 70.000 tisuća kuna. Tu su i pidžama, donji veš i papuče, Boss odelo, cipele Timberland, aparat za pritisak...

Kupovao je i građevinski materijal, opremu, alat, vrednu bušilicu, bušilice, automobilske gume... Pronađeni su i računi za juneći but bez kosti, pileći file, CD Halida Bešlića, luksuzne muške parfeme, kao i dve donacije vladajućoj stranci HDZ.

"S obzirom da ti računi ne sadrže te elemente i da su plaćani izvan radnog vremena, u kasnim noćnim i jutarnjim satima, ocenjujem utvrđenim da se ta sredstva nisu koristila u službene svrhe, već da se optuženi, kako je naveo u obrani, relaksirao za privatne potrebe", navela je u završnoj reči tužiteljka Barović.

Sve je to plaćeno poslovnim karticama opštine, ukupno nešto manje od milion kuna kuna. Krivična dela, za koja je na početku suđenja okrivljeni rekao da se ne oseća krivim, počinio je u periodu od 2013. do 2019. godine. Uhapšen je u januaru 2020. ali je nedavno pušten da se brani sa slobode.

Optužba je podignuta i protiv njegove zamenice Kristine Erlić. Ona je dobila uslovnu kaznu 2022. i vratila je novac koji je uzela iz opštinske blagajne.

Za to vreme je Opština Škabrnja za školstvo, prema nalazu revizije, odvojila je tek 345 kuna (oko 50 evra). Gorska služba spašavanja nije dobila ni lipe, ali je zato lokalni Nogometni klub Škabrnja zaslužio 183.000 kuna.

Bubnjar je tri puta uzastopno bio na čelu opštine.

"Pribegao sam malo improvizaciji, bio sam svestan da su to nekakve nepravilnosti. Ja se zakona ne držim slepo, to su rekle i neke istorijske osobe. Bitno je da nema pronevere i da niko ne uzima za sebe. To je malo brljavo, to izgleda ružno kad čovek tako vidi. Ali kad se sve obrazloži, videće se da je bilo sve na korist opštine", objasnio je Bubnjar 2020.

(Telegraf.rs)

Video: Najavljen dolazak Zelenskog: Treći samit Ukrajina-Jugositočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    23. oktobar 2024 | 16:16

    😂😂😂čim je kartica u njegovim rukama znaci i pare su njegove 😂😂šta se ljutite

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA