Danijel mučan, pa upucan četiri puta, Božići i dalje čekaju pravdu: Telo nađeno zakopano u šumi

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Uskoro će se navršiti pet godina kako su policajci u šumi ugledali stravičnu scenu - mušku ruku kako viri iz zemlje. Ubrzo je ustanovljeno da je neko tu zakopao tela Danijela Božića iz Ljubljane, kojeg je porodica poslednji put videla 15. novembra 2019. godine.

Ispostaviće se da je njegova smrt samo jedna u nizu koji je pokrenula pljačka vredna 1,5 milion evra... Naime, najmanje trojica maskiranih muškaraca izveli su u oktobru 2019. godine oružanu pljačku u kući porodice Čikojević u Okroglu u Sloveniji i ukrali kokain vredan 1,5 miliona evra. Radilo se o drogi koja je pripadala slovenačkoj ćeliji kavačkog klana... Od tada su ubijena tri Slovenca...

Danijelova majka Đurđa prisetila se kako je izgledao poslednji dan kada je videla svog sina.

"Bilo je jutro, oko 8 sati, krenuo je da vodi sina u vrtić. Izašla sam na terasu, a moj Danči mi je mahao iz kola i rekao unuku da mi maše. Tada su se odvezli. Koliko znam, kasnije je odvezao svog komšiju Žareta Tešanovića... Od tad ga više nisam videla", priča Đurđa za 24ur u suzama.

Đurđa je u Sloveniju stigla iz Doboja. Imala je 20 godina, njen muž 24 i kada su se doselili imali su samo ćerku Slađanu, koja je bila još beba. Kasnije je Đurđa rodila Dijanu, a 1984. na svet je došao i Danijel.

"Živeli smo lepim, poštenim životom, sve smo sami stekli. Iako nemamo vilu, zadovoljni smo onim što imamo. Danijel je bio vredan, divno dete, i nikad nije bilo problema sa njim. Kada je zašao u dvadesete, upetljao se u loše društvo", priča majka Đurđa.

Porodica Božić ne veruje u priče da je Danijel bio jedan od četvorice (trojica su ubijena), koji su ukrali kokain vredan 1,5 miliona evra od Kavačkog klana. Veruje se da je bio skriven u šupi ispred njihove kuće u Viču u Ljubljani.

"Danijel nije koristio tu šupu, komšija ju je pozajmio i iz nje su tri kofera izneli sledeće noći", priča Danijelova sestra Dijana.

"Hoćemo pravdu za Danijela, hoćemo da počinioci ovako gnusnog zločina plate za ono što su uradili", kažu Danijelovi majka i sestra.

Ove nedelje će pred sudom u Ljubljani početi pripremno ročište za ovaj slučaj. Na optuženičkoj klupi su šestorica optuženih, među kojima su i braća Kadivec, Blaža i Klemen, koji slove za vođe slovenačke ćelije Kavačkog klana.

"Nijedna majka ne može da prihvati smrt deteta i da se sa time pomiri. Razmišljala sam da se ubijem, to mi prolazi kroz glavu kad pomislim koliko je moj sin patio, da je mučen do smrti", kaže Đurđa.

Božići sad svu energiju ulažu da podignu Danijelovog sina. Biće teško objasniti mu zašto je i kako njegov otac ubijen. Pitaju se kako detetu objasniti kako na svetu može postojati neko ko bi učinio takve gadosti.

Podsetimo, Danijel Božić nestao je na nepoznatoj lokaciji u novembru 2019. Sa prijateljem Žarkom Tešanovićem i Klemnom Kadivcem dovezao se do Trsta, ali mu je navodni šef slovenačke ćelije klana Kadivec naredio da napravi slučajni zastoj u Ankaranu. Tamo se dogovorio sa poslušnicima da otmu Tešanovića i Božića. Uspeli su samo da otmu Božića, koji je odveden na nepoznatu lokaciju, a 1. decembra pripadnici specijalne jedinice policije otkrili su njegovo telo zakopano u šumi kod Okrogla u Gorenjskoj. Smrtonosne povrede glave i mozga ubica mu je naneo teškim šiljatim predmetom. Mučen je i četiri puta upucan pre smrti.

Zbog nezakonitog lišenja slobode Božića i pokušaja da se to učini na štetu Tešanovića, Kadivec i Crnogorac Bojan Stanojević su već u Kopru nepravosnažno osuđeni, prvi na šest godina i pet meseci zatvora, a drugi na četiri godine i devet meseci zatvora.

Nakon razmatranja žalbi odbrane na pokrenutu sudsku istragu, Senat je konstatovao da je u navedenoj odluci učinjeno više bitnih povreda krivičnog postupka, pa je poništeno rešenje o pokretanju sudske istrage o ubistvu Danijela Božića.

Podsetimo, u maju prošle godine, zbog sumnje na otmicu i ubistvo Danijela Božića i pokušaj otmice i ubistva Žarka Tešanovića, sud je doneo rešenje o pokretanju istrage protiv osam lica i to Klemna i Blaža Kadivca, Drejca Kovača ( sva trojica su i među optuženima u predmetu Kavački klan), Vladan Kljaljević, Bojan Stanojević, Savo Čošović, Mark Skerbac i ljubljanski biznismen Semir Hajderpašić, koji je osumnjičen za pomaganje u navedenim zločinima.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA