Ribe sa oštećenjima na očima i krljuštima uhvaćene na Jadranu: Vlasti pozivaju na oprez, virus hara?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Direktorat za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Crne Gore saopštio je da su od Instituta za biologiju mora dobili informaciju o pojavi većeg broja obolelih i uginulih riba, uglavnom kernji.

Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim delovima tela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode.

Pretpostavlja se, kako kažu iz direktorata, da je reč o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabeležena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine, navode Vijesti.

Simptomi koji se uočavaju kod obolelih jedinki u skladu su sa opisima te infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora.

Institut je dobio oboleli primerak bele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog. Konačna analiza obolelelog primerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

"Apelujemo na građane da izbegavaju konzumaciju obolelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primete slične primerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza", piše u saopštenju.

Kažu da je Direktorat za ribarstvo o ovoj pojavi obavestio Upravu za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u slučaju eventualnih novih nalaza obolelih riba.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA