Dronovi nadletali vojne objekte u BiH i stigle terorističke pretnje: Pojačane mere bezbednosti

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Vojni objekti i instalacije u Bosni i Hercegovini pod pojačanim su merama sigurnosti zbog pretnji terorističkim napadima, a te mere znače i zabranu svake upotrebe dronova odnosno njihovih preleta nad objektima oružanih snaga, potvrdili su u ponedeljak iz ministarstva obrane BiH.

Pojačane mere osiguranja poduzete su zbog "nedavnih pretnji terorističkim napadima na vojne lokacije oružanih snaga", ali nisu precizirali kada su tačno te pretnje stigle i ko ih je uputio, preneo je "Index".

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine, kako su istakuli, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima sprovelo je niz mera s ciljem zaštite osoblja, imovine i materijalno-tehničkih sredstava oružanih snaga BiH.

Posebna pažnja usmerena je na moguću upotrebu bespilotnih letelica odnosno dronova u terorističkim napadima. Istakuli su kako je zakonom strogo zabranjeno nadletanje dronova iznad vojnih objekata i zona oružanih snaga bez prethodnog odobrenja ministarstva obrane.

"U poslednje vreme primećena je povećana prisutnost dronova iznad vojnih lokacija oružanih snaga što je dodatno povećalo sigurnosni rizik. Ministarstvo obrane je u stalnom kontaktu s agencijama za provođenje zakona, kao i s međunarodnim partnerima, uključujući EUFOR i NATO štab u Sarajevu koji su upoznati s pretnjama i neovlašćenim letovima dronovima".

U cilju zaštite vojnih objekata sada se primenjuju različite sigurnosne mere i procedure, uključujući sigurnosne protokole za reagovanje na neovlašćene upade, posmatranje i snimanje vojnih lokacija u BiH.

(Telegraf.rs)

Video: Dron-operater otkriva ko sve može da upravlja dronom, gde, kada i kako

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава(69)

    21. oktobar 2024 | 16:58

    Срба нема у војсци БиХ. Република Српска нема војску а ни касарне. Бивше од ЈНА " Слободан Принцип Сељо" (народни херој иначе син рођеног брата Гаврила Принципа) и "Славиша Вајнер Чича" су сада велелепни делови насеља Источног Сарајева . Препуни зеленила и стамбених зграда.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA