Ribar iz Jadrana izvukao neobičnog stvora: U ekosistemu našeg mora ima važnu ulogu

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Iz pulskog akvarijuma objavili su da je u petak ribar Igor Kordiš u mreže za orade ulovio neobičnog puža. Reč je o divovskom dlakavom tritonu (Monoplex parthenopeus), kojeg je izvukao iz dubine od osam metara u blizini Verudele u Puli.

Ova vrsta morskog puža uglavnom nastanjuje tropska i suptropska mora, te se smatra termofilnom vrstom. U Jadranu je relativno retka, no povremeno se mogu pronaći pojedini primerci, posebno u južnijim delovima mora, gde su temperature vode nešto više nego u severnim delovima Jadrana.

Divovski dlakavi triton može narasti do dužine od deset do 15 centimetara, a u nekim slučajevima i do 20 centimetara. Njegova spiralna, robusna školjka s izraženim bodljama čini ga lako prepoznatljivim među morskim puževima. Površina školjke prekrivena je naborima i bodljama, što stvara dojam "dlakavosti" i daje ovoj vrsti jedinstven izgled. Boja školjke varira od svetlosmeđe do tamnosmeđe, često sa šarama koje se stapaju s okolinom, pružajući pužu dodatnu kamuflažu u prirodnom staništu.

U ekosistemu Jadranskog mora ima važnu ulogu kao predator manjih beskralježnjaka, uključujući školjke i puževe. Triton koristi svoju radulu, zubastu strukturu koja deluje kao mali strugač za bušenje oklopa plena i hranjenje njihovim unutrašnjim tkivom. Njegova sposobnost prilagođavanja staništu vidi se po tome što je nakon unošenja u bazen gotovo i nestao, objavili su iz akvarijuma.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Održana tradicionalna šetnja za Dušana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA