Noa (7) je pobedio rak, a sada je krenuo i u školu: Izvađen mu tumor od 17 cm, uskoro ide na prvi izlet

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Noa Matina (7) iz Daruvarskog Brestovca do prošlog je leta bio potpuno zdrav dečak. Porodica je doslovno preko noći saznala da ima karcinom bubrega, mešovitog tipa i 2. stadijuma visokog rizika. Bilo je to 7. jula. Već deset dana kasnije su ga operisali i izvadili mu tumor od 17 centimetara, piše 24sata.

Propisali su mu 27 nedelja hemoterapija. Jedna hemoterapija nedeljno. Nedugo pošto joj se podvrgao, Noi je počela da otkazuje jetra, nakupila mu se voda, skočio mu je pritisak, počeli su da mu otpadaju kosa i zubi... Zadesile su ga najteže nuspojave na koje su ih lekari upozorili. A onda je to sve pobedio. Danas Noa ide u školu i jako joj se veseli.

- Bez problema ustaje, pere zube, nikad se ne buni. Rado piše i domaće zadatke i nemamo s njim nikakvih problema. Uskoro ide i na prvi izlet i van sebe je od radosti. Nikad nije bio nigde bez nas i nadamo se da će mu biti lepo s prijateljima - kaže Noina mama Maja.

Odluka o tome da li da ga upišu u školu ili ne, bila je na njima. Lekari nisu hteli da se mešaju.

- Mogli smo da tražimo odlaganje da još godinu dana bude kod kuće, ali na kraju smo odustali. Bio je doslovno pod staklenim zvonom celu jednu godinu i pomisao da još jednu provede tako kod kuće, bez prijatelja, druženja i socijalizacije, to nam se činilo mučenjem. Sad kad smo ga upisali i kad vidimo kako je srećan, nismo zažalili - kaže Maja.

Maleni ide redovno na preglede i na zadnjem je bio u petak. Sve je pod kontrolom, bolest se na sreću nije vratila, iako, nažalost, i ta mogućnost postoji.

- Više ne mora da pije puno tableta, ostali smo samo na ovima za pritisak i na vitaminima. Problem je i port koji mu je ugrađen, cevčica kroz koju je primao hemoterapiju. Upravo zbog toga što bolest može da se vrati, lekari ne žele da ga skinu. Sad mu ta cev malo smeta kad nosi školsku torbu jer mu jedan remen baš ide preko te leve strane. Zbog toga želimo da mu nosimo torbu kad ide u školu, ali on se buni i uvek kaže: 'Daj, mama, ne preteruj' - smeje se Maja.

Sve ovo danas se poroici čini kao noćna mora. Ali, u borbi nisu bili sami. Kako bi dečaku i njegovoj porodici pomogli, ujedinila se cela Hrvatska, ali i ljudi van nje. Noa je ovoga leta bio pozvan i da bude član kampa Real Madrida u Slatini. Inače, reč je o kampu koji organizuje Fudbalski klub Slatina.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Video: Doktor ga u poslednji čas izlečio od raka, zahvalio mu se na nestvarno jak način

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA