Hrvat nevin u zatvoru proveo 92 dana, sad će ovako država da mu se oduži: Tužilaštvo pokušalo da se "izvuče"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Karlovčanin Aldin A. nevin je u istražnom zatvoru proveo tri meseca, pa će Republika Hrvatska morati da mu plati odštetu od 4.247,13 evra, odnosno još 8.000 evra za izgubljenu zaradu, dakle ukupno 12.243,13 evra. To je odlučeno na Opštinskom sudu u Ogulinu, više od tri godine nakon podnošenja tužbe. Presuda je nepravosnažna, što ostavlja prostor za žalbu obema stranama, kako Opštinskom državnom tužilaštvu u Karlovcu koje zastupa državu, tako i tužitelju.

Ovoj sudskoj parnici prethodio je krivični postupak tokom kojeg je pravosnažnom presudom dokazano da Aldin A. nije počinio krivično delo pretnje, za kojeg mu je bio određen istražni zatvor u kojem je bio od 4. novembra 2019. godine do 3. februara 2020. godine, odnosno ukupno 92 dana.

"Usled pretrpljenog stresa zbog neosnovanog lišenja slobode i boravka u istražnom zatvoru zbog krivičnog dela koje nije počinio pa je oslobođen od optužbe, tužitelj ima pravo na naknadu neimovinske štetu u iznosu od 350 kuna po danu, kao i naknadu imovinske štete koja se sastoji u izgubljenoj zaradi. Naime, tužitelj je bio zaposlen na neodređeno vreme u Nemačkoj, gde je ostvarivao platu u iznosu od oko 2.000 evra mesečno te je zbog neosnovanog lišenja slobode dobio otkaz i bio nezaposlen sve do 1. aprila 2020. Tužitelj smatra da ima pravo na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode", obrazloženo je u tužbenom zahtevu koji je bio podignut na 107.200 kuna. Veći deo tog iznosa, 75.000 kuna, se odnosio na izgubljenu zaradu, a ostatak na proživljeni stres.

U odgovoru na tužbu iz tužilaštva su naveli kako će tužitelju priznati samo iznos od 26.400 kuna, dok ostatak traženog osporavaju, smatrajući da nije dokazao da je zbog istražnog zatvora dobio otkaz u novembru te da je bio nezaposlen narednih pet meseci. B

Uglavnom, tužitelj nije prihvatio njihovu ponudu, a sud je kontaktirao njegovog poslodavca u Nemačkoj koji je potvrdio da mu je zaista dao otkaz jer se radnik nije pojavio na poslu, niti se javio.

Sud je sagledao činjenice i presudio u korist tužitelja na način da je odredio odštetu od 4.247,13 evra odnosno 32.000,00 kuna, ali i imovinsku štetu, za što mu je odredio naknadu od 8.000 evra.

(Telegraf.rs)

Video: Policija ispred suda u Slovačkoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA