"Svi u krugu od 300 metara od moje kuće imaju rak" Meštani velikog grada u BiH žive u očaju

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Ovde smo svi teško bolesni. Samo neki to još ne znaju".

Ovo su reči lokalnog aktiviste, koji je 2021. umro od raka pluća, a koje sada prenosi Politico u reportaži iz jednog od najzagađenijih gradova na svetu, prenosi Jutarnji.

Zenica je grad s oko 100.000 stanovnika, udaljen je 70 kilometara severno od Sarajeva, a poslednih dana našao se u središtu pisanja sportskih medija zbog lošeg stanja stadiona gde se u petak odigrala utakmica između Bosne Hercegovine i Nemačke.

Tamošnje stanovnike brinu mnogo tmurnije stvari. Glavni izvor onečišćenja, prema Eko Forumu, lokalnoj ekološkoj organizaciji, velika je čeličana u vlasništvu AcelorMittala. Postrojenje, koje je veliko gotovo kao i sam grad, energiju za proizvodnju dobija vađenjem uglja.

Termoelektrana Kostolac Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Alma, koja živi u Tetovu, selu nedaleko od industrijskog središta Zenice, kazala je za Politico kako se doselila nakon što se udala pre više od 40 godina.

- Tada je mnogo ljudi radilo u fabrici, a danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće svi imaju rak - kaže žena.

Almi je 2021. godine dijagnostifikovan rak želuca.

Izet Barčić je iz sela Bukinje kod Tuzle. Živi sa suprugom nekoliko stotina metara od lokalne termoelektrane.

- Operisali su me četiri puta i izvadili mi pluća. Ova fabrika nas sve ubija i nadam se da ću jednog dana moći napustiti ovo mesto - navodi Izet.

Zemljoradnici kod sela Fajtovci u Sanskom Mostu žale se da u tom području ne žele otkupiti njihovo mleko jer životinje piju vodu i jedu zagađenu stočnu hranu.

Ne postoje zvanične studije o korelaciji između aktivnosti fabrike i javnog zdravlja. No, studija koju je sponzorisao Centar za ekologiju i energiju, nevladina organizacija, otkrila je statistički značajnu povezanost između negativnih uticaja na zdravlje i dugotrajne izloženosti teškim metalima raspršenim u blizini postrojenja i odlagališta.

Istovremeno, ArcelorMittal Zenica je najveći proizvođač takvih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje, kao i najveći strani investitor u zemlji, a ujedno je jedan od ključnih pokretača privrede u Bosni i Hercegovini i doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine sa 2,3 posto...

Fabriku je 2004. kupio indijski ArcelorMittal, ali ugovori između kompanije, čiji je vlasnik milijarder Lakšmi Mital i bosanske vlade nisu javni.

ArcelorMittal Zenica privremeno je obustavio proizvodnju u novembru  2023. godine. Objasnili su to lošim uslovima koji vladaju na tržištu čelika.

Početkom 2024. godine potpisan je novi kolektivni ugovor i 2.200 radnika Arcelor Mittala Zenica nastavilo je raditi, međutim, ne očekuju da će se stanje na tržištu uskoro popraviti.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA