Nova drama u BiH: Upravo naređena hitna evakuacija iz Jablanice i Konjica!

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Federalni štab civilne zaštite u predvečernjim satima je izdao naredbu za hitnu evakuaciju stanovništva Jablanice i Konjica, potvrdio je za Avaz Darko Juka, portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je rekao za taj portal, odmah potom je Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona imao hitno zasedanje i preneo naredbu štabovima civilne zaštite Jablanice i Konjica.

"Procenjeno je da treba izvući stanovništvo iz najugroženih područja. Odmah se krenulo sa evakuacijom stanovništva Donje Jablanice, te sela Zlate i Mirke. Civilna zaštita u saradnji sa spasilačkim službama na terenu sprovodi evakuaciju i cilj je izvući stanovnike najkasnije do dva ujutru. Smeštaju ih u već organizirane kolektivne smještaje na prostoru Jablanice i Konjica", rekao je Juka.

Na trećoj vanrednoj sednici Federalni štab civilne zaštite je doneo naredbu:

1. Naređuje se Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom štabu civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Opštine Jablanica i Grada Konjica.

2. Naređuje se štabovima iz tačke 1. ove Naredbe da osiguraju privremeni smeštaj za evakuisane stanovnike.

3. Naređuje se Crvenom križu/krstu Federacije BiH da za evakuisane stanovnike osiguraju vodu, hranu, lekove i higijenske potrepštine.

4. Za sprovođenje ove naredbe zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog krsta iz tačke 3. ove Naredbe.

5. Zadužuju se komandanti iz tačke 1. i sekretar Crvenog krsta iz tačke 3. ove Naredbe da u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove Naredbe dostave izveštaj Federalnom štabu civilne zaštite.

6. Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah.

7. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

(Telegraf.rs)

Video: Helikopter EUROR-a iznad Jablanice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA