Sve oči uprte u kamenolom iznad Donje Jablanice: "Nisu odnosili otpadni kamen, ilegalne radove snimio i Gugl"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Spasilačke službe još nisu uspele da pronađu sve nestale ljude nakon odrona i jake kiše Donjoj Jablanici i okolnim mestima, a već svima preti nova opasnost. Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za noć na sredu, kad se očekuju jake kiše na zapadu, severu i istoku Hercegovine te na jugozapadu i delu srednje Bosne.

Prognozira se da će pasti između 30 i 60 litara padavina po kvadratnom metru, piše 24sata.hr.

"Upozorenje se daje zbog trenutne situacije na poplavljenim područjima. Moguća je pojava bujičnih potoka i klizišta", upozoravaju iz FHMZ-a.

Napomenuli su da bi svi trebalo ozbiljno da shvate koje bi probleme vreme moglo da donese.

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je plavljenje imovine i puteva, kao i poremećaj u snabdevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama. Može biti potrebna i manja evakuacija. A uslovi za vožnju, usled smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila zbog vode, biće teški", navode iz FHMZ-a.

Tragedija u Donjoj Jablanici u prvi plan je izbacila ilegalni kamenolom na brdu iznad, iz kojeg se sručila velika količina tzv. kamenog otpada koja je zatrpala mesto. On je nastao sečenjem kamenja koji, prema pisanju portala Istraga.ba, godinama nije odvožen.

Sadašnja teorija, kojom se rukovode istražitelji, je da je cela katastrofa počela s jakim kišama.

Velika količina vode stvorila je bujice koje su s vrha planine krenule upravo prema kamenolomu. Podigle su nakupljani kameni talog, koji se pretvorio u veliku kamenu lavinu. Nju ništa nije moglo zaustaviti i doslovno je mlela sve pred sobom. Dokaz za to su i brojne fotografije iz same Donje Jablanice na kojima se vidi trag kamenja, mulja i blata koji su pogodili naselje. Ali tu nesreći nije bio kraj, jer su sama lavina, ali i ostaci kuća koje je srušila, stali ispod podvožnjaka koji razdvajaju prugu i put. Taj materijal stvorio je veliku branu te je kiša brzo nastavila da potapa celo naselje.

Bojali se vlasnika

Sami meštani Jablanice su nakon nesreće pričali novinarima da su godinama upozoravali na kamenolom jer je ilegalno radio. U vlasništvu je firme jablaničkog tajkuna Dž. H. te su ga se bojali, piše Istraga.ba, jer ima dobre veze s "podzemljem".

Portal Hercegovina.info prvi je otkrio da kamenolom nije imao koncesiju niti je bio u registru dozvola. Sama firma bila je registrovana samo za sečenje, oblikovanje i obradu kamena, ali ne i za eksploataciju.

Da su građevinske mašine itekako operisale na tom području pokazali su i satelitski snimci koje je zabeležio Gugl. Naime, tokom 2019. firma je prestala s vađenjem kamenja, a to je jasno vidljivo na snimcima. Područje je obuhvatilo zelenilo. Na fotografiji od 27. avgusta 2022. već se vidi da je deo kamenoloma ponovno aktivan. Bageri, kojih nije bilo 2019, ponovno su bili vidljivi u akciji.

Poslednja fotografija snimljena mesec i osam dana pre tragedije pokazala je dve mašine u kamenolomu, a to sugeriše da je bio itekako aktivan pre odrona.

Veb i Fejsbuk stranica dotične firme bile su dostupne do petka, kad su uklonjene s mreže i trenutno su nedostupne. Na njihovim stranicama nigde nije bio prikazan ilegalni kamenolom, ali videlo se da su se bavili obradom kamena, gradnjom zidova, fasada na kućama, bazena i slično.

Na vanrednoj sednici održanoj u Mostaru, resorno Ministarstvo privrede dobilo je zadatak da vladi i Kriznom štabu dostavi izveštaje i celokupnu dokumentaciju o izdavanju koncesije za kamenolom. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, potvrdio je na konferenciji za novinare da kamenolom, čije je kamenje zatrpalo Donju Jablanicu, nije imao dozvolu za rad i da u evidenciji nadležnog ministarstva nema podataka da je kamenolom bio aktivan poslednjih godina. Nikšić je izjavio da, iako se na županijskom nivou vode različite informacije o tome je li kamenolom eksploatisan, činjenica je da su žrtve u Donjoj Jablanici posledica urušavanja brda i kamenja.

Dobili subvencije

Uprkos tome, ta firma je dobila i subvenciju za rad te se nalazi na listi "Korisnici podsticajnih sredstava Ministarstva privrede s pozicije 'Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima (po odluci vlade)', utvrđene bud#etom Hercegovačko-neretvanske županije za 2023. godinu". Za podsticaj tehnološkom razvoju i digitalizaciji stiglo im je 14.000 KM.

Odluku je potpisao tadašnji ministar Željko Laketić u avgustu 2023, svega dva meseca pre nego što će vlast preuzeti nova vlada HNŽ-a, piše Hercegovina.info. Ali nije županijski novi jedini koji je pomagao ovoj kompaniji. Pomoć su dobili i od Federalnog ministarstva energije i rudarstva 2020, kad su se našli na Listi korisnika finansijske pomoći s iznosom dodeljenih sredstava za sektor industrije. Vlada Fadila Novalića kao kovid meru u kategoriji "Industrija građevinskog materijala i nemetala" kompaniji je dodelila malo manje od 7.000 KM.

U sve se uključilo i tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Povodom tragedije koja se dogodila, radi osiguravanja objektivnog informisanja javnosti i odgovora na brojne medijske upite, obaveštavamo javnost da su tužioci Tužilaštva HNŽ Mostar, Područno tužilaštvo Konjic, odmah po prijemu dojave o strašnoj nesreći koja je pogodila područja opština Jablanica i Konjic, izašli na teren. S pripadnicima MUP-a HNŽ/K i PU Konjic, odnosno PS Konjic i PS Jablanica, preduzeli su i nastavljaju da preduzimaju sve potrebne radnje koje su u njihovoj nadležnosti, a koje zahtevaju hitno postupanje", napisali su iz tužilaštva i potvrdili da su formirali predmet i imenovali tim koji će raditi na slučaju.

"Pod nadzorom Tužilaštva, pripadnici MUP-a HNŽ-a sprovode radnje provere informacija kako bi utvrdili sve okolnosti tragedije, s posebnim naglaskom na eventualnu odgovornost i ulogu ljudskog faktora, naročito u kontekstu poslovanja i aktivnosti kamenoloma koji se nalazi na pogođenom području. Takođe, u okviru tih radnji, naložena su stručna veštačenja i pribavljanje relevantne poslovne dokumentacije", navode tužioci.

(Telegraf.rs)

Video: Blokiran put ka Donjoj Jablanici: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA