Selo Djevor Jablanica poplave Foto:Mateja Beljan

Uživo U toku velika potraga za 9 nestalih u poplavama, Telegraf na licu mesta: 5 kola hitne pomoći stiže iz Mostara

 
Ekipa Sveta
Ekipa Sveta
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Ekipa portala Telegraf.rs nalazi se u BiH i obilazi mesta koja su najteže pogođena u poplavama
  • U poplavama u BiH poginulo najmanje 20 osoba
  • Pokrenulo se novo klizište u Jablanici
  • U Jablanici na snazi trodnevna žalost
  • Nastavlja se potraga za nestalima

Uživo

Najnovije
09:04

Nestale u poplavama traže i psi tragači

Vođa tima civilne zaštite Siniša Badovinac iz Rijeke rekao je da za ljudima nestalim u katastrofalnim poplavama tragaju psi tragači, a koriste se i sredstva za tehničko pretraživanje.

Spasioci nastoje da dođu do preostalih zatrpanih žrtava.

U Badovinčevoj grupi angažovano je 37 ljudi i dva psa tragača, kojima posao otežava puno mulja i teško dostupan teren.

"Nije lako ni psima ni ljudima", rekao je on, prenosi mostarski portal Bljesak.

08:40

Dom Zdravlja Mostar šalje 5 ekipa hitne pomoći u poplavlkjena područja

Dom Zdravlja Mostar danas šalje pet ekipa hitne medicinske pomoći na područja pogođena prirodnom nesrećom.

U koordinaciji gradonačelnika Mostara Mario Kordić i gradonačelnika Jablanice Damira Šabanovića, Dom zdravlja Mostar upućuje dve ekipe hitne pomoći, dva tima i jedan pedijatrijski tim na teren, objavili su iz Doma zdravlja Mostar.

Zahvaljujući potpori Grada Mostara, dodaju, timovi su u potpunosti opremljeni i spremni za intervenciju u uslovima masovne nesreće.

08:37

U Jablanicu danas stiže tim od 32 člana iz Crne Gore

Crna Gora danas šalje u Bosnu i Hercegovinu tim od 32 člana za traganje i spasavanje iz ruševina, koji ima i mogućnosti crpljenja vode s pumpama visokog kapaciteta.

Tim će u jutarnjim satima biti upućen u BiH, u područje Jablanice, koje je najviše pogođeno katastrofalnim poplavama.

07:57

Poplave odnele i život fudbalera iz Bosne i Hercegovine

Katastrofalne poplave pogodile su Bosnu i Hercegovinu i mesta Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnicu i odnele veliki broj žrtava. Usled istih proglašeni su dani žalosti, samim tim se i lopta zaustavila širom zemlje.

Odložene su sve planirane utakmice u čitavoj državi, nakon čega se oglasio i jedan lokalni fudbalski klub Klis iz Buturović Polja, istakavši da je njihov nekadašnji igrač nastradao.

- Kolektiv FK Klis izražava saučešće porodicama, prijateljima i poznanicima svih žrtava u Buturović Polju, Jablanici, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici. U Buturović Polju su među nastradalim i nestalim osobama naši dugogodišnji navijači, dok je poplava u Jablanici okončala život nekadašnjeg fudbalera FK Klis Jasmina Čilića – Žilija. Nek’ im je laka zemlja bosanskohercegovačka!” - stoji u saopštenju FK Klis.

07:09

Još uvek se traga za najmanje devet osoba

U Konjicu se, prema podacima MUP-a, i dalje traga za četiri prijavljene nestale osobe, dok u Jablanici ta brojka sada zvanično iznosi pet nestalih osoba čiji su nestanak prijavili njihova rodbina, prijatelji i komšije. Od 16 smrtno stradalih, jedno je telo još uvek neidentifikovano.

Na području Opštine Jablanica, u Donjoj Jablanici, spasilačke ekipe su stalno na terenu i pretražuju prostor u potrazi za nestalima. Uz domaće snage, pomoć pruža i više spasilačkih ekipa iz Hrvatske, Srbije i Turske. Ljudima u odsečenim zaseocima profesionalne službe i volonteri dostavljaju hranu, vodu, lekove i ostale potrepštine.

Iz CZ-a Jablanica Stožeru je danas upućen zahtev za osiguranje dodatnih 200 ležajeva za smeštaj spasioca.

07:05

Do Mostara i dalje jedino alternativnim pravcima

Izveštajem o stanju na putevima ovog jutra iz BIHAMK-a obaveštavaju da se do Mostara može jedino stići alternativnim pravcima.

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na deonici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć, javlja BIHAMK.

Otežano, jednom trakom naizmenično saobraća se na magistralnom putu Jablanica - Prozor.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati otežano.

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA