Lokalni izbori u BiH: SNSD odneo pobedu u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su održani lokalni izbori, a Portparol SNSD Radovan Kovačević izjavio je večeras da ta stranka može da proglasi pobede na lokalnim izborima u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu, gde, kako je rekao, kandidati za načelnike i gradonačelnike iz te stranke nisu imali protivkandidate.

''Imamo određene podatke da naš kandidat u Prijedoru ubedljivo vodi, kao i u Pelagićevu i Novom Gradu'', rekao je Kovačević, prenosi RTRS.

Kovačević je ocenio da je Republika Srpska ''još jednom pokazala da je stabilno demokratsko društvo'' u kojem se izborni proces odvija ''sasvim normalno''.

''Želim da se zahvalim svim građanima što su dali svoj doprinos u demokratskim izborima u Republici Srpskoj'', rekao je on.

Današnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini osmi su od proglašenja nezavisnosti 1992. i na njima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je 3,4 miliona.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je danas da, zbog katastrofalnih poplava, izbore odloži u četiri opštine FBiH - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mesta u Fojnici. Izbori u tim mestima će biti održani kada se za to budu stekli uslovi, najavljeno je iz CIK BiH.

Na izborima učestvuje 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za gradonačelničke i načelničke pozicije. Više od 25.700 kandidata će se boriti za mesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona evra, Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH, samo je 29 žena odnosno 7,5 odsto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PECA

    6. oktobar 2024 | 21:41

    Kovačević je ocenio da je Republika Srpska ''još jednom pokazala da je stabilno demokratsko društvo'' ??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA