Poplave Bosna BiH, Jablanica Foto: AA/ABACA / Abaca Press / ELVIS BARUKCIC / AFP /Nikola Brboleza / imago stock&people /Profimedia

Uživo Poplave u BiH: Najmanje 18 poginulih, traga se za nestalima, a sad se od ovog najviše strahuje

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Najmanje 18 poginulih u poplavama u BiH, 13 žrtava samo na području Jablanice
  • Nastavlja se potraga za desetinama nestalih
  • Proglašena trodnevna žalost u Jablanici
  • Srušen je veliki broj kuća, urušeni su putevi, mostovi, čak i železnička pruga
  • Premijer Federacije BiH: Ovoliko žrtava ne bi bilo bez kamenoloma
  • Poplavljena su i područja Kiseljaka, Kreševa, Vareša...
  • Srpski spasioci pomažu u potrazi za nestalima
  • Danas lokalni izbori u BiH, odloženi u poplavljenim područjima

Uživo

Najnovije
10:59

Tužan snimak iz Jablanice: Mališani za dan postali odrasli, dečja igra za njih je završena

U Jablanici se traga za nestalima nakon što su katastrofalne poplave pogodile ovaj deo BiH, odnele najmanje 18 života, dok meštani čiste mulj i ruševine. U pomoć su pritekli i najmlađi, za koje je dečja igra, barem u ovom trenutku, završena.

Na snimku koji je objavio portal Crna hronika, vide se dečak i devojčica kako čiste blato i mulj koje je poplava nanela u njihovo dvorište.

10:38

Nerminu je poplava u BiH odnela kravu i štalu: Zbog poteza jednog dobrog čoveka odmah je zaplakao

Nermin Keza iz sela Trusina je u stravičnim poplavama i klizištima ostao bez štale, dva kamiona, jedne krave, a nakon njegove ispovesti za Avaz, javio se Erdin Salčin, vlasnik farme iz Semizovca.

Salčin je odlučio da donira jednu kravu Nerminu Kezi.

10:32

Proglašena trodnevna žalost u Jablanici

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović doneo je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

Kako se navodi, odluka je doneta povodom tragične smrti sugrađana u prirodnoj nesreći koja je zahvatila opštinu Jablanica.

09:52

U poplavljena područja u BiH stiže međunarodna pomoć, stigli timovi iz nekoliko zemalja

Nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći se odazvalo desetak zemlja regiona i EU.

Spasilački tim iz Republike Hrvatske već je jutros stigao u bazu operacija i biće raspoređen na području Jablanice, a spasilački tim iz Republike Srbije je ušao u BiH, i u popodnevnim satima se očekuju da budu na najugroženijim područjima.

Pomoć MUSAR tima sa psima za potrage i ljudstvom uputila je i Republika Slovenija. Pomoć je ponudila i Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Republika Češka, Turska...

Timovi će po prioritnim potrebama biti upućivani na najugroženija područja. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić će tokom dana obići spasilačke timove na terenu.

09:31

Strahuje se da će se broj poginulih duplirati

Šef Odeljenja za odnose s javnošću Vlade HNK-a Darko Juka, za Fenu je potvrdio da se još uvek traga za između 10-15 osoba. Do sada je poginulo najmanje 18 osoba, a zbog broja nestalih strahuje se da će se broj žrtava duplirati.

Istakao je da je putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena, ali samo za vozila spasilačkih službi i žurne slučajeve.

"Sve službe su na terenima, non-stop bez prekida", rekao je Juka, dodavši da je, uz njih, na terenu i 300-ak volontera, najviše u Jablanici.

Apelovao je i da se ne ide samoinicijativno na pogođena područja.

"Ko god želi na bilo koji način pomoći, treba kontaktirati Operativne centre civilne zaštite", dodao je Juka.

Osobe koje su ostale bez domova smeštene su u mesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smeštaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i porodičnim kućama Jablanice i Konjica.

09:23

Ovo je Lejla, majka heroj koja je spasila ćerku (13) iz poplava

Lejla Zalihić je majka heroj koja je skočila sa trećeg sprata svoje kuće, plivala tri kilometra bujicom i spasila svoju 13-godišnju ćerku tokom katastrofalnih poplava koja su zahvatila Buturović Polje.

Kako pišu Konjičani, Lejla, njena ćerka, suprug i svekrva su završili u bujici u noći katastrofalnih poplava, a kuća im je uništena.

Lejla Zalihić, poplave Bosna BiH Foto: Instagram/arman_kurtic
09:06

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama

Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima i rad na otklanjanju štete koje su pričinile katastrofalne poplave u Bosni i Hercegovini.

Na području Jablanice potpuno je uništeno više desetina domaćinstava, a na području Konjica dvadesetak.

Građani koji su ostali bez domova smešteni su u hotelima Jablanica i Maksumić, kao i u Staračkom domu Jablanica.

Ostali su smešteni kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama, saopštila je Federalna uprava civilne zaštite, prenosi Dnevni avaz.

Na terenu je više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu.

Između Mostara i Jablanice jutros je uspostavljena putna komunikacija samo za spasilačke službe i hitne slučajeve, a na području Drežnice uspostavljena je putna komunikacija Gornja Drežnica-Donja Drežnica.

Sela Perutac i Rogobrdo su odsečena, ali nema životno ugroženih meštana.

Iz Civilne zaštite Jablanica apeluju da se svi koji nude pomoć najpre obrate Operativnom centru civilne zaštite Jablanica radi dalje koordinacije.

09:05

U BiH se danas održavaju lokalni izbori: U pet opština pogođenim poplavama se ne glasa

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. godine, na kojima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distrikt, koji je posebna administrativna jedinica.

09:04

Porodica iz Donje Jablanice ostala bez 9 članova, preživeo samo dečak

"Ljudi su pomogli, ali komšiluka više nemam. Nemam nikog svog", ovim rečima Dženan Imamović iz Donje Jablanice opisuje tragediju koja se desila u njegovoj zemlji, u Bosni i Hercegovini, a koja mu je odnela čak devet članova porodice. U poplavama ostali su bez svojh najbližih, samo pukom srećom preživeo je jedan šestogodišnji dečak.

09:03

Srpski spasioci zorom krenuli za BiH: Njih 36 pružiće pomoć u Jablanici

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

08:58

Broj poginulih u poplavama i odronima porastao je na 18

Broj poginulih u poplavama u BiH popeo se na 18 nakon što su tokom dana u subotu pronađena tela još dve žrtve, a traga se za još osmoro nestalih u severnom delu Hercegovine koja je najteže pogođena u poplavama i odronima kamenja.

Video: Teška situacija u Jablanici nakon poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    6. oktobar 2024 | 09:19

    Надам се да ће обавјештајне структуре ФБиХ ( ту првенствено мислим на медије) памтити ко им је помогао и да неће убудуће србофобију а видим и нови феномен антисемитизам тим дијелом БиХ ширити. Лијепо је у миру и без мржње живјети.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA