Da li je kamenolom iznad Jablanice uzrok i koliko je zapravo doprineo katastrofi: Meštani su ogorčeni

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Iako će se šteta koja je nastala nakon poplava u Donjoj Jablanici utvrđivati sedmicama i mesecima, udruženja i meštani su naglasili kako se deo krivice za ovako apokaliptične prizore može pripisati i kamenolomu koji se nalazi iznad samog mesta.

Naime, iz udruženja "Eko Akcija" su postavili pitanje da li je gradnja kamenoloma koji se nalazi blizu mesta višestruko uvećala broj žrtava i štetu u ovom delu BiH, prenosi portal "Klix".

"U šumi iznad Donje Jablanice, nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon sinoćnjih obilnih kiša sručio na naselje", naveli su oni.

Meštani koji su razgovarali sa spasiocima tvrde da je uzrok kamenolom i da su na to ranije upozoravali. Ono što se definitivno može videti iz brojnih snimaka jeste da je odron zaista krenuo jednim delom upravo iz pravca kamenoloma i da su na ovom pravcu zatrpani brojni objekti.

Usled radova u ovom kamenolomu, a koji su se odvijali i još pre rata, kvalitet tla na ovom području svakako je narušen, a velike količine padavina dodatno su doprinele problemima.

Meštani su tokom dana takođe izjavili kako je i sam rad ovog kamenoloma upitan s obzirom da, kako ističu, ne poseduje sve adekvatne dozvole.

Kamenolomi su i ranije pravili probleme širom BiH, a u aprilu ove godine kamenolom u mestu Bijela severno od Mostara doveo je i do odrona zemlje koje se dogodilo nakon miniranja. Stanovnici tog dela takođe su godinama apelovali na vlasti da poduzmu neophodne korake u vezi s radom kamenoloma.

Kamenolomi, koji se sve češće otvaraju na području Bosne i Hercegovine, često dovode i do odrona na putevima i ugrožavanja saobraćaj s obzirom da, usled miniranja i dolaska teške mehanizacije na ova područja dolazi i do oštećenja lokalnih i magistralnih puteva.

Sve informacije o poplavama u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Stanje nesreće zbog obilnih padavina proglašeno u opštinama Kiseljak i Vareš u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA