Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao važna uputstva za ljude na poplavljenim područjima: Obratite pažnju

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao je preporuke za sve stanovnike poplavljenih područja, koje se odnose na hranu, vodu i ličnu higijenu.

Prenosimo ključna uputstva.

Voda:

Zbog opasnosti od zaraznih bolesti koristite samo vodu iz kontrolisanog javnog vodovodnog sistema ili originalnu flaširanu vodu. Nemojte konzumirati vodu iz bunara dok se poplavna voda ne povuče i ne sprovede dezinfekcija. Prokuvana voda je obavezna za piće, pranje ruku, ličnu higijenu i pripremu hrane.

Hrana:

Hranu koja je došla u kontakt s poplavnom vodom i kvarljivu hranu koja je bila van frižidera duže od četiri sata bacite. Nemojte konzumirati voće i povrće iz poplavljenih područja.

Lična higijena:

Perite ruke sapunom, posebno nakon rukovanja predmetima koji su bili u kontaktu s poplavnom ili kanalizacijskom vodom. Ne koristite neprokuvanu vodu za pranje suđa, zuba, ruku ili pripremu hrane.

Objekti i sanacija:

Očistite i dezinfikujte predmete koji su bili pod vodom. Zagađene predmete koje ne možete očistiti, bacite. Prijavite oštećenja gasovoda i električnih vodova i koristite zaštitne rukavice prilikom čišćenja prostorija.

Simptomi zaraznih bolesti:

Simptomi uključuju povišenu temperaturu, bolove u stomaku, dijareju, povraćanje, osip i žutilo beonjača. U slučaju pojave simptoma, odmah se obratite doktoru.

Sve informacije o poplavama u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Voda nosi sve pred sobom: Snimci poplavljenih domaćinstva u Bosni i Hercegovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA