Rastu reke u Hrvatskoj: U Ogulinu poplavljeno nekoliko kuća, u Karlovcu se najgore tek očekuje

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rastu vodostaji reka diljem Hrvatske: Sava se izlila iz korita u Zagrebu, Kupa raste i stvara nemile probleme u Karlovcu. U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici pripremaju se za odbranu zbog rasta vodostaja Zrmanje i Une.

Zbog izlivanja iz korita nabujalih reka Đule i Dobre, na području Ogulina poplavljeno je desetak kuća i pedesetak poljoprivrednih područja, a deo stanovnika je bez struje dok su neka naselja odsečena, saznaje 24sata.hr od HGSS-a.

Deo stanovnika ostao je bez struje jer je u centru Ogulina isključena trafostanica koja je bila ugrožena, kažu u HGSS-u čiji su pripadnici na raspolaganju stanovništvu na ugroženom području.

Ekipe Hrvatskih voda i Hrvatske gorske službe spašavanja očistile su naplavine u Đulinom ponoru u Ogulinu, u kojem su se izlile reke Đula i Dobra, kako bi se sprečile veće štete.

"Prognoze Hrvatskih voda govore da bi situacija do kraja dana trebalo da počne da se smiruje. Gornji tok Dobre je u stagnaciji, no zbog širenja vode u Ogulinu, putevi su zatvoreni i nekoliko naselja je odsečeno", izjavio je za Hinu pročelnik HGSS-ove stanice Ogulin Vedran Salopek.

U Hrvatskoj zbog obilne kiše i dalje rastu vodostaji reka. Dok su Sava, Kupa i Odra u stalnom su porastu, iz Hrvatskih voda prognoziraju da će vodostaj Kupe u Karlovcu biti iznad 800 centimetara te da se nastoji minimalizirati moguća šteta.

Vrhunac vodenog talasa na Kupi u Karlovcu očekuje se u popodnevnim satima, pa se interventnim snagama na području Karlovca pridružuju dodatne snage, saopštio je ranije grad Karlovac po čijim je podacima vodostaj viši od prvobitno procenjenog.

Interventne snage Štaba civilne zaštite nalaze se na celom području Karlovca, a dodatne snage su razmeštene na najugroženija područja, odnosnu u Brodarce, Veliku Jelsu i Borli, saopštio je Kabinet gradonačelnika nakon sednice Civilnog štaba.

Štab situaciju prati i dalje i preduzima sve kako bi se prevenirale moguće štete, na terenu su operativne snage, a građani, zatreba li im bilo kakva pomoć mogu kontaktirati Štab civilne zaštite.

Sve informacije o poplavama u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Voda nosi sve pred sobom: Snimci poplavljenih domaćinstva u Bosni i Hercegovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA