Nevreme Foto: Facebook/Općina Čelić/Gorska služba spašavanja Jablanica, Tanjug/AP

Uživo Dramatični snimci: Najmanje 20 mrtvih u BiH, vanredno u Hrvatskoj, voda nosi objekte u CG, umrla beba

 
Ekipa Sveta
Ekipa Sveta
 
 ≫ 
  • 1

Činjenice

  • Snažno nevreme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je sinoć i jutros delove BiH, Hrvatske i Crne Gore
  • U BiH je zvanično potvrđeno da ima žrtvama, a u toku su i akcije spasavanja na brojnim lokacijama
  • U Crnoj Gori proglašen crveni meteo-alarm, bujične poplave nosile kuće
  • Ogromna količina kiše pala u Istri
  • Hrvatska uvodi vanredne mere od poplave

Uživo

Najnovije
13:23

"Zatekao nas je horor, kamene lavine su rušile sve": Dramatična ispovest spasioca iz Jablanice

Iz minuta u minut stižu apokaliptične slike i snimci iz Bosne i Hercegovine, u kojoj su obilne padavine izazvale nezapamćene poplave.

Najteža situacija je u predelu Jablanice, a zvaničnici su objavili da je do sada potvrđeno 14 smrtnih slučajeva koje su pronašli spasioci, ali se strahuje da ima još žrtava.

"Sve raspložive snage i spasioci su trenutno na terenu, činimo sve da spasimo ljude i objekte. Na desetine građana je zbog opasnosti evakuisano iz svojih domova, sada su na sigurnom. Nažalost, ima i smrtnih slučajeva, ali mi te podatke ne objavljujemo. Ono što nam jedino daje nadu u ovom trenutku jeste činjenica da je kiša stala i da se situacija koliko-toliko stabilizuje", rekao je za RINU Dženadin Veladžić predsednik Gorske službe spasavanja BiH.

13:16

Nevreme u Crnoj Gori: Ulice pod vodom, vodostaji rastu iz časa u čas, odroni, neprohodni mostovi i putevi...

Ulice pod vodom, vodostaji reka veći iz časa u čas, odroni na nekim deonicama, neprohodno nekoliko mostova i puteva... To su posledice nevremena koje je od sinoć zahvatilo Crnu Goru.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše.

13:14

Umrla beba u poplavama u Jablanici: Lekari se bore da spasu majku

U poplavama i odronima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Federaciji BiH do sada je potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok je prijavljen nestanak desetina lica, podaci su Kriznog štaba HNK.

Darko Juka iz Kriznog štaba HNK-a rekao je da se još ne zna tačan broj poginulih u poplavama u Jablanici.

12:58

Dramatični snimci iz Šavnika: Bujice nose sve pre sobom

 
 
 
12:55

Strašan snimak: Ovako izgleda Jablanica nakon poplava

 
12:48

Snimak dramatičnog spasavanja u BiH: Jedino bager može protiv bujica

U mestu Trošnjik kod Fojnice teškom mehanizacijom su spasavai meštani s viših spratova kuća.

U Fojnici je više porodica ostalo zarobljeno u kućama, bujice su odmene puteve, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

12:44

Herojski čin kod Jablanice okončan tragedijom: "Otac i sin spasili 10 ljudi, a onda je bujica odnela sina..."

Stravične informacije stižu iz Jablanice koje su pogodile katastrofalne poplave i klizišta.

12:38

Starija žena poginula u poplavama na području Fojnice

Jedna osoba je poginula na području Fojnice u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su nadležni za Klix.ba.

Prilikom pregleda objekata u jednoj kući, oštećenoj od poplava, u mestu Dusina u Fojnici, pronađeno je telo starije ženske osobe.

Na lice mesta izašli su pripadnici policije i tužilaštva, a za sada nije poznato više detalja.

12:37

Predsedništvo BiH jednoglasno: Svi resursi OSBiH idu u pomoć poplavljenim područjima

Predsedništvo BiH jednoglasno je donelo odluku na današnjoj vanrednoj sednici o angažovanju resursa Oružanih snaga (OS) BiH na širem području opštine Jablanica koje je pogođeno katastrofalnim poplavama, saopštila je pres služba Predsedništva.

U saopštenju se navodi da su angažovane brojne jedinice OSBiH, preneo je portal Klix.ba.

"Urgentno su angažovane inženjerske jedinice, jedinice za spasavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga BiH, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reagovanju na prirodnu nesreću - obilne poplave i klizišta na širem području opštine Jablanica", ističe se u saopštenju.

12:35

Vanredna situacija u Kiseljaku, obilne padavine izazvale poplave: Snimci sa lica mesta

12:27

Potvrđeno 14 smrtnih slučajeva na području Jablanice: "To su oni koje su pronašli spasioci"

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, šef Odeljenja za odnose s javnošću Darko Juka izneo je najnovije informacije o stanju na terenu usled poplava koje su pogodile ovaj deo BiH.

Juka je naveo da je situacija nešto stabilnija, te je potvrdio da su hitne službe uspele probiti do Jablanice.

"U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsečena od sveta", kazao je Juka.

12:15

Bujica odnela kuću: Jeziv snimak iz Crne Gore

Usled ogromnih padavina vodopad Skakvica nadomak Komarnice u Crnoj Gori je toliko nadošao da je odsekao prilaz selu.

Na društvenim mrežema pojavio se i snimak na kom se vidi kako bujica nosi kuću i druge objekte.

12:10

Dramatične fotografije poplava u BiH

12:07

Poplave širom Crne Gore, voda prodrla u kuće, nosi objekte

Jaka kiša koja je pala tokom jučerašnjeg dana i noći u Crnoj Gori izazvala je poplave zbog kojih su odsečena neka sela, voda je prodrla u kuće i nosi objekte, a ulice u pojedinim mestima su prekrivene vodom, pa se automobili probijaju kako bi stigli do odredišta.

Na Žabljaku je voda ušla u kuće, u Komarnici je odsečen prilaz selu i u njemu voda nosi objekte, dok je saobrćaj obustavljen u delu opštine Danilovgrad, na Frutku i Brestici i putu Podanje - Klikovače, prenosi RTCG.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) izdao je crveni meteoalarm, zbog najavljenog jakog vetra i obilne kiše.

Opština Danilovgrad je obavestila građane da se, usled velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje - Klikovače.

Kako je objavljeno na sajtu ZHMS, danas se u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom delu i na primorju, očekuju udari vetra od preko 90 kilometara na sat.

Kako su najavili, u istočnim i severoistočnim predelima Crne Gore ujutru, a moguće i poslepodne, očekuje se često umerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom, a obilne padavine pratiće jak, na udare i olujni južni vetar, dok će u drugom delu dana i tokom noći doći do delimičnog razvedravanja.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mere zaštite kako bi umanjili potencijalne posledice ovih vremenskih nepogoda.

12:06

Dodik: Srpska na raspolaganju svim mestima u FBiH ugroženim poplavama

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska u potpunosti na raspolaganju svim mestima u Federaciji BiH koja su ugrožena poplavama.

"Izražavamo našu solidarnost u ovim trenucima i naše ekipe Civilne zaštite učiniće sve što je u njihovoj moći da se pomogne ugroženima", napisao je Dodik na platformi X.

11:52

Premijer FBiH Nikšić: Najvažnije da evakuišemo stanovništvo ugroženo poplavama

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić izjavio je danas da je, nakon nevremena i poplava koje su pogodile delove BiH, sada najvažnije evakuisati ugroženo stanovništvo, dodajući da je, nažalost, bilo i ljudskih žrtava.

Nikšić je naveo da još nema sve informacije vezane za to, ali da će javnost biti informisana o svemu čim budu dobijene potvrde s terena, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

11:51

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Opštini Vareš

Opština Vareš u BiH proglasila je stanje prirodne nesreće zbog obilnih padavina i izlvanja reke Stavnje.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Dževada Aličića, Stavnja se izlila i na regionalni put R444, a neprohodna je i većina lokalnih puteva u Varešu zbog izlivanja potoka, prenosi Srna.

U Vareš-Majdanu obrušio se potporni zid i naslonio na jednu zgradu, pa stanari imaju problem da izađu iz svojih domova.

U naselju Dabrovine klizište je odnelo jednu štalu i pomoćni objekat.

Pripadnici službe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice nalaze se na terenu i pomažu građanima, prenose mediji u BiH.

Kiša na području Vareša više ne pada, zbog čega se očekuje stabilizacija i vraćanje reka u korita.

11:48

Poplave u Šavniku, sela Komarnica i Grabovica odsečena od sveta

Šavničko selo Komarnica odsečeno je od sveta zbog obilnih padavina. Poplavljen je most, voda je odnela puteve, a bujični nanosi ugrožavaju imovinu meštana tog sela.

Vijestima su iz Službe zaštite i spasavanja rekli da su na terenu, ali da zbog nivoa vode ne mogu prići kućama, ni ribnjaku koji je ugrožen.

Nevreme Šavnik poplave Foto: sluzba zastite i spasavanja Šavnik

"Situacija je veoma teška, posebno za sela Komarnica i Grabovica koja su odsečena. Reke su se izlile van korita... U ta dva sela pričinjena je velika materijalna šteta, makar koliko za sada vidimo, ali će se to kasnije procenjivati. Za sada nam nije prijavljeno da je stanovništvo ugroženo", rekao je Vijestima koordinator SZS Velimir Šobić.

Nevreme Šavnik poplave Foto: sluzba zastite i spasavanja Šavnik
11:44

Stravični snimci posledica nevremena koje je pogodilo Bosnu i Hercegovinu

11:43

Hrvatski vatrogasci celu noć radili na odbrani od poplava

Velika količina oborina uzrokovala je plavljenje objekata na području Gračaca, a vatrogasci su zaprimili 19 dojava o potrebi ispumpavanja. Ukupno je angažirano 55 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz IVP Zadar, JVP Zadar, JVP Benkovac, VP Gračac, DVD Srb i DVD Obrovac.

"Vatrogasci su celu noć radili na obrani naselja Žabarica kod Gračaca s pumpom visokog kapaciteta, ali možemo kazati da je najgore iza nas te da je vodostaj lagano u padu. Oko 20 objekata je poplavljeno koji se nalaze na takvoj konfiguraciji terena da je to bilo nemoguće sprečiti, radi se o podrumskim i prizemnim prostorijama, a vatrogasci su na terenu i rade ispumpavanja", rekao je zapovednik Vatrogasne zajednice Zadarske Županije Matej Rudić.

Dodao je i da je kod Obrovca u rastu vodostaj Zrmanje, a lokalne vatrogasne snage su u pripravnosti te prate situaciju na terenu zajedno s radnicima Hrvatskih voda.

I vatrogasci Istarske županije primili su dojave o padu stabala i grana te plavljenju objekata. Na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode i uklanjanju stabala angažovano je 76 vatrogasaca sa 35 vatrogasnih vozila sa područja Labina, Poreča, Umaga, Pazina i Buzeta.

I na području Karlovca zabeležen je povećan broj tehničkih intervencija ispumpavanja vode, punjenja vreća s peskom za izradu nasipa, te uklanjanja stabala. Zabeleženo je 13 intervencija na kojima učestvuju 54 vatrogasca sa 19 vatrogasnih vozila sa područja grada Karlovca.

Vatrogasci Zagrebačke županije su odradili 11 tehničkih intervencija ispumpavanja objekata i uklanjanja stabala, a ukupno ih je angažovano 35 sa 15 vatrogasnih vozila.

11:41

Kupa preko noći narasla za 170 cm: "Svima nam je jasno, biće opasno"

Reka Kupa u Karlovcu je jutros u 7 sati premašila vodostaj od 750 cm te je s izmerenih 752 cm ušla u fazu vanrednih mera odbrane od poplave, a pride raste oko 10 cm po satu.

U poslednjih 12 sati, dakle od 19 sati jučer narasla je za gotovo 170 cm.
Kako je najavljeno, rast će sve do popodnevnih sati za kada je najavljen vrhunac vodnog talasa, koji bi trebao premašiti 800 cm.

HAK javlja da je zatvorena i Državna cesta Ozalj - Kamanje i Jurovski Brod - Donji Bukovac.

Ovakav sled događaja najavili su juče nakon sastanka u gradskom Štabu Civilne zaštite s obzirom na padavine u gornjem toku Kupe od 200 mm.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je kazao kako se zato formirao vodni talas.

11:36

Vučić: Čim nam zatraže pomoć, pomoći ćemo Bosni i Hercegovini

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna da istog sekunda pomogne Bosni i Hercegovini, koja se trenutno suočava sa poplavama, ukoliko žele i misle da Srbija može da pomogne.

On je novinarima nakon otvaranja obilaznice oko Gornjeg Milanovca, na pitanje Tanjuga da li je spreman da pošalje pomoć BiH oko poplava, rekao da je Srbija spremna da pomogne u helikopterima, čamcima, svakoj vrsti podrške i pomoći, finansijski.

"Dovoljno je da nam to kažu i mi ćemo to da učinimo. Oni su poslali spasioce i čamac u Obrenovac i zahvalan sam na tome", rekao je Vučić i izrazio saučešće porodicama stradalih.

11:36

Trudnicu evakuisali iz Jablanice, izgubila bebu

Iz Kantonalne bolnice Dr Safet Mujić za Dnevni avaz su potvrdili da su ekipe uspele da evakuišu ženu u osmom mesecu trudnoće koja je potom dovezena u ovu bolnicu.

Trudnica je podvrgnuta operativnom zahvatu i za sada je stabilno, ali je, nažalost, izgubila bebu.

11:34

U Istri pale ogromne količine kiše

Snažno nevreme praćeno kišom i vetrom zahvatilo je sinoć Istru, a tokom noći na petak, prema podacima istarskog meteo-portala IstraMet, sručile su se ogromne količine kiše, pa je tako na jug Istre palo do 125 mm kiše po kvadratnom metru.

Prema rečima županijskog vatrogasnog komandira Dina Kozlevca vatrogasne jedinice u celoj Istri u protekla 24 sata imale su 32 intervencije, od toga 31 tehničke prirode. Samo na području Poreča vatrogasci su intervenisali 13 puta, dok su devet intervencija imali na području Pule, šest na području Pazina, te po jednu u Rovinju, Umagu, Labinu i Buzetu.

"Vatrogasci su uglavnom intervenisali te izašli na teren radi uklanjanja stabala koja su usled jakog vetra pala na puteve, ali su imali i nekoliko intervencija radi ispumpavanja vode. U tim događajima niko nije stradao, već je počinjena neznatna materijalna šteta. Sve u svemu, situacija je trenutno povoljna", izjavio je Kozlevac dodavši da su vatrogascima na terenu pomogli i radnici Istarskih cesta, HEP-a i komunalnih poduzeća.

11:31

Ministar odbrane BiH: Nezvanično sam dobio informaciju o 20 mrtvih pod ruševinama

inistar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u programu Al Džazire je izjavio kako je, prema nepotvrđenim informacijama, 20 žrtava katastrofalnih poplava i odrona u ovoj državi.

On je naveo da su angažovani pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koje su na obuci, te kako su prisutni problemi sa prekidom komunikacija.

11:26

Nestao put kod Jablanice, pruga visi u vazduhu

Kod Komadinovog vrela, nedaleko od Jablanice, put je potpuno nestao zbog bujica i odrona koji su pogodili to područje.

Na fotografiji koju je Indexu poslao čitatelj vidi se i kako železnička pruga visi u vazduhhu jer je voda odnela tlo ispod nje.

Bujice odnele tlo ispod pruge kod Jablanice Foto: Index.hr

To potvrđuje raniju informaciju da je Jablanica odsječena od ostatka Bosne i Hercegovine i s južne strane, odnosno iz pravca Mostara.

Nešto ranije Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi zajedničkim snagama pokušali spasiti ugrožene zbog poplava koje su izazvale obilne padavine tokom noći.

Potvrđeno je da je Jablanica u potpunosti blokirana.

"Policija nas je obavestila da je blokirana i pruga. U Jablanicu se trenutno ne može ni ući ni izaći. Fiksni telefoni rade, ali mobilna telefonija nema signala", rekli su iz GSS-a.

11:18

Policija blokirala jedan od najprometnijih puteva u BiH

Policija je u mestu Salakovac kod Mostara blokirala jedan od najfrekventnijih putnih pravaca u Bosni i Hercegovini, magistralu M-17, u pravcu Jablanice koja je usled poplava odsečena od ostatka države.

U poplavama s katastrofalnim posledicama, u kojima su potvrđene i ljudske žrtve te značajan broj za sada nestalih osoba, stradao je veći deo severa Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), tačnije područja Jablanice i Konjica.

U Jablanici je i telekomunikacijska mreža u kvaru. Osim na severu Hercegovine, jutros je poplavljen i deo srednje Bosne, opštine Kreševo, Kiseljak i Fojnica.

Prema posljednjim informacijama, vanredno stanje je i u Varešu zbog izlivanja reke. Veoma teška situacija je i u Tarčinu.

11:08

Potopljen centar Budve, veliki problemi i za meštane okolnih naselja u Nikšiću

Obilna kiša jutros je novi bulevar u centru Budve pretvorila u reku.

Novopostavljenom kaldrmom išla je bujica vode, uprkos novom atmosferskom kanalu koji je izgrađen da reši problem poplava u užem centru grada.

Velika količina padavina u nikšićkoj opštini prouzrokovala je velike probleme stanovnicima okolnih naselja.

10:53

Upozorenje iz BiH, ima mrtvih: "Ne krećite na put bez potrebe, potrebno je da spasavamo živote"

Na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona u Bosni i Hercegovini, koji je odsečen zbog jakog nevremena, ima žrtava, izjavila je predsednica kantonalne Vlade Marija Buhač, ali nije mogla da govori o broju dok ne dobije zvanične podatke.

Buhač je rekla da je jako nevreme odseklo sever kantona i da je zatražena pomoć od viših nivoa vlasti, prenela je Srna.

10:51

Strašne poplave pogodile i Fojnicu

Kiša koja je sinoć padala na području Fojnice i okoline izazvala je strašne poplave, ostavljajući iza sebe velike štete i pustoš.

Pod vodom su se našla naselja Podcitonja, Naselje Budućnosti, Nadbare, delovi Šćitova i Pločara, kao i ostala naselja prema Kiseljaku u okolini reke.

10:51

Apokaliptične scene kod Tarčina

Apokaliptične scene usled obilnih padavina ovog jutra dolaze iz brojnih bosanskohercegovačkih gradova i sela, a tako je i kod Tarčina.

Tokom noći je jako loše prošlo selo Gunjani kod Tarčina. Meštani javljaju da je vodena bujica tokom noći odnela mostove, poplavila kuće i potpuno odsekla put prema selu.

10:50

Najmanje 5 mrtvih u poplavi u Jablanici?

Najmanje pet osoba poginulo je u poplavama i odronima koji su pogodili naselje Jablanica na jugu Bosne i Hercegovine, prema nezvaničnim informacijama koje je objavio Dnevni avaz.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su za Avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć.

10:49

Drama u Jablanici

Snažno nevreme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je sinoć i jutros delove BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Najdramatičnija situacija trenutno je u BiH, u okolini Jablanice.

Video: Tužni snimci potoplje Bosne i Hercegovine: Proglašeno stanje nesreće zbog obilnih padavina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nermin

    4. oktobar 2024 | 12:55

    Ako nam je buducnost da nam designerica ili kako vec tuce djecu patikama po kafanama nek plavi brate, nek padaju i rakete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA