Vodostaj Kupe opasno raste, bujice u Gospiću, ugrožen Karlovac: Kiša ne prestaje da pada u Hrvatskoj

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zbog kiše koja i dalje pada može se očekivati dalji porast vodostaja Kupe u noći na petak i uvođenje vanrednih mera od poplava kod Karlovca zbog Kupe i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, rekla je hrvatska ministarka zaštite okoline i zelene tranzicije Marija Vučković.

"Što se tiče Save u toku je puštanje u prirodnu retenciju Lonjsko polje kako bi se smanjile velike vode", rekla je za Dnevnik HRT ministarka Vučković i naglasila da se vanredne mere uvode, pripremne radnje su obavljene,a sistem je spreman za odbranu.

Ona je upozorila da postoji rizik u delu prigradskih naselja grada Karlovca i plavljenja dela šetališta u Hrvatskoj Kostajnici. Uvedeni su i mehanizmi, poput montažnih barijera koji su bili u testnoj fazi u martu, navela je Vučković.

Tomislav Novosel iz "Hrvatskih voda" rekao je za Novu TV da će stalne oborine dovesti do sekundarnog vodenog talasa reka Kupe i Save. U gornjem toku Kupe uvedene su vanredne mere odbrane od poplava, a u okolini Gospića izlili su se manji bujični vodotokovi.

U petak se očekuje da će nivo vodostaja na području Karlovca biti na nivou iznad 800 centimetara što su, ističe Novosel, vrlo retki i visoki vodostaji. Upozorio je da bi mogli biti ugroženi objekti koji se nalaze najniže uz obalu Kupe, nizvodno od centra Karlovca.

Na području Zagreba u petak se očekuje uvođenje redovnih mera odbrane od poplava radi formiranja vodenog talasa reke Save u Sloveniji.

Civilna zaštita objavila je na platformi Iks da su "Hrvatske vode" uvele vanredne mere odbrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja reke Jazmak, gde je zabeleženo izlivanje iz korita, s tendencijom daljeg porasta.

Ranije danas, HRT je objavio da se reka Sava izlila iz svog korita u Zagrebu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nabujala Sava u Zagrebu nosi sve pred sobom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA