Potop u Istri, jezivi snimci: Izdato posebno upozorenje za Hrvatsku

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Snažan đenoveski ciklon počeo je danas da deluje na vremenske uslove i narednih dana će doneti izuzetno obilne padavine Hrvatskoj, lokalno više od 200 mm, uz moguću pojavu bujičnih poplava.

Do sada je najviše problema u Istri i Kvarneru. Kako javlja Istramet, na riječkom području već popodne su zabeležene velike količine padavina, uz više od 80 milimetara kiše. Novigrad je posle podne bio pod vodom, a najviše kiše do sada palo je u Krasici.

Kiša ne prestaje da pada, a u St. U Lovreču je totalna poplava

Posebno upozorenje DHMZ-a

Zbog promene vremena koja je zahvatila Hrvatsku, Državni hidrometeorološki zavod se oglasio posebnim saopštenjem. U nastavku prenosimo u celosti:

"S obzirom na vremensku situaciju, prognozirane obilne intenzivne padavine tokom naredna tri dana mogle bi da izazovu bujične i urbane poplave, koje bi u nižim delovima slivova mogle uzrokovati visok vodostaj rijeka uz mogući ulazak u mere odbrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije sa bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na severnom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a uz dalji razvoj vremena od večeras i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Prognoza obilnih padavina za četvrtak (3. oktobar) kasno i petak (4. oktobar) takođe će povećati mogućnost iznenadnih poplava duž srednjeg i južnog Jadrana i unutrašnjosti. U nižim delovima slivova i naredne nedelje tok će usporiti i podići vodostaje reka.

Zbog obilnih padavina ima dosta vode

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMVF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje velike izglede za obilne padavine (iznad 150 mm) u narednih deset dana, od kojih će većina desiti do ovog vikenda.

Dakle, hidrološki model Evropskog sistema za upozoravanje na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost visokih voda u Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Drave narednih dana.

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a ukazuju i na velike vode u narednim danima za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, kao i povećane dotoke Save, Mure i Drave.

Prema aktuelnim hidrološkim prognostičkim materijalima, vodostaj na gornjoj Savi će od večeras do nedelje početi da raste. Nizvodno od ušća Kupe u Unu u Savu povećanje će biti sporije, ali značajno, jer će ove dve reke donositi velike količine vode.

Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka dostići će mere odbrane od poplava čiji će stepen zavisiti od količine padavina i njihovog intenziteta. Na ulazu u Hrvatsku Mura i Drava bi svoj maksimum u petak/subotu mogle imati u nižim merama odbrane od poplava u zavisnosti od padavina u Austriji i Sloveniji.

Moguće bujične i urbane poplave

Velika količina padavina u kratkom vremenu može izazvati bujične i urbane poplave od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Širenjem padavina danas, tokom naredne noći i dana, mogućnost bujičnih poplava širi se i na Liku, Dalmaciju i zaleđe.

Poseban akcenat stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. U noći sa četvrtka (3. oktobra) na petak (4. oktobar) i u petak takva mogućnost se povećava na području srednje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih padavina.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Film "Džoker: Ludilo u dvoje" premijerno prikazan u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA