U Hrvatskoj uhapšen Dragutin Ćelap, predsednik SDSS Topusko, zbog navodnih ratnih zločina iz 1991.

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Topusko Dragutin Ćelap (70) uhapšen je pre dva dana na području Gvozda zbog sumnje da je u julu 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenela je Hina.

Sisačka policija je na svojoj internet stranici objavila saopštenje o hapšenju 70-godišnjaka, ne otkrivajući njegov identitet, a da je reč o Ćelapu potvrdio je izvor u županijskoj organizaciji SDSS.

Šefa SDSS Topusko policija sumnjiči da je kao 37-godišnjak zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim i 39-godišnjim muškarcima, u poslepodnevnim satima 17. jula 1991. godine, kao, kako se navodi, "pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. SAO Krajine, došao u mesto Staro Selo Topusko na području Gvozda i hicima iz vatrenog oružja usmrtio tada 50-godišnjeg muškarca koji je upravljao traktorom koji se potom prevrnuo u kanal gde je naknadno pronađen".

Juče je, navodi se, na području Gvozda, na osnovu naloga suda obavljena je pretraga doma i drugih prostorija kod osumnjičenog Dragutina Ćelapa, gde su pronađena i oduzeta dva pištolja i 600 grama suve biljne materije nalik na indijsku konoplju koja će biti dostavljena na veštačenje.

Penzionisani pukovnik HV Ivica Pandža Orkan, koji je dokumentovao i razotkrio mnoge ratne zločine, takođe je potvrdio ovu vest rekavši za Hinu da mu je, kako je naveo, "drago što je razbojnik i ubica zatvoren".

Pandža je pre pet godine dokumente o zločinima osumnjičenog Ćelapa predao Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj i 2019. godine DORH-u podneo i krivičnu prijavu protiv Ćelapa za počinjenje ratnih zločina.

Navodi se da je došao do dokumenata iz arhive, kako se navodi, tzv. RSK iz kojih se vidi da je Ćelap bio snajperista koji je kao pripadnik "tzv. Srpske vojske Krajine dobio pisanu pohvalu od komandanta 3. partizanskog bataljona", u kojoj piše da se iskazao kao stabilna i hrabra osoba, pri čemu imponuje njegova hladnokrvnost i odlučnost".

U dokumentu se dalje navodi da se "posebno istakao u prvom i drugom napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG" te da je "po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika".

Pandža dodaje da postoje i dokazi da je Dragutin Ćelap "zverski ubio i mladog srpskog vojnika". "Reč je o opasnom čoveku, ubici i nadam se da će u nastavku istrage biti otkriveni i dokazani svi njegovi zločini. Zadovoljan sam što su hrvatske institucije odradile i rade svoj posao i da će pravda biti zadovoljena za sve hrvatske žrtve, ali i za žrtvu mladog srpskog vojnika koji se kao vojnik JNA našao na području Topuskog, a ubio ga je Dragutin Ćelap".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA