"Imamo stranku, idi kući": Ovo su policajci rekli ženi kad je tražila pomoć. Oglasio se Osnovni sud

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nakon što je javnost upoznata sa činjenicom da je nakon zadržavanja pušten na slobodu muškarac V. Đ. koji je osumnjičen da je počinio krivično delo nasilje u porodici i to tako što je duži vremenski period, kako se sumnja, maltretirao svoju suprugu čak i tokom trdunoće, oglasio se i Osnovni sud u Podgorici koji je reagovao na saopštenje NVO Sistem.

U Osnovnom sudu navode da je osumnjičenom V. Đ. ukinuto zadržavanje, da je ranije neosuđivan, te da je prijavljen za događaj koji se dogodio pre godinu i tri meseca, a da je njegova supruga tada navela da joj od tada nije pretio. Istakli su da sud svoje odluke donosi isključivo u skladu sa zakonom i činjeničnim stanjem u spisima predmeta, pri čemu ni u kom slučaju ne “dozvoljava” niti podržava bilo koji oblik nasilja, a posebno ne nasilja nad ženama.

- Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici je ukinuo zadržavanje osumnjičenom V.Đ. koji se tereti za krivično delo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Prilikom određivanja zadržavanja uopšte nije cenjena činjenica da je od poslednje radnje koju je prijavila oštećena proteklo više od godinu i tri meseca i da od tada osumnjičeni i oštećena više ne žive zajedno, niti joj je, kako to oštećena navodi, osumnjičeni od tada pretio, a pretresanjem nije pronađeno bilo kakvo oružje u njegovom vlasništvu, koji za svojih gotovo 47 godina života nikada nije osuđivan. Lišenje slobode osumnjičenih lica može uslediti samo ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi za to, ističe se između ostalog u Saopštenju Osnovnog suda.

Naglasili su i da zadržavanje i određivanje pritvora ne podrazumeva i oslobođenje od optužbe osumnjičenih lica za nasilje nad ženama, već će svako nasilje biti adekvatno kažnjeno od strane suda u zakonom propisanom postupku, ukoliko se dokaže da je zaista i učinjeno.

- S toga se ne može i ne sme od suda očekivati da u svakom slučaju u kojem se neko lice tereti za nasilje nad ženama, odmah bude i lišen slobode, iako će u svakom slučaju odgovarati za učinjeno krivično delo, saopštili su u Osnovnom sudu.

NVO: Saopštenje, kao i sama odluka sramni

Sa druge strane, na ovo saopštenje Osnovnog suda reagovala je ponovo i NVO Sistem koja se mesecima unazad hrabro bori protiv svakog oblika nasilja u društvu, naročito protiv nasilja nad ženama i femicida koji su u Crnoj Gori, nažalost, uzeli maha.

- Da lica koja nemaju empatiju ne treba da imaju nikakvih dodirnih tačaka sa pravdom i pravosuđem najbolje pokazuje saopštenje Osnovnog suda kojim pokušavaju opravdati svoj sramni čin puštanja na slobodu nasilnika. Da lice koje je pisalo saopštenje ima empatiju, a oni koji su ga odobrili i pusti u javnost znaju šta je strah i patnja žrtve, znali bi da se sa žrtvama radi na psihološkom osnaživanju kako bi uopšte bile sposobne da nastave svoj život, a dio tog osnaživanja je i sticanje samopouzdanja da se nasilnik prijavi nadležnim organima. Da su autori saopštenja s pažnjom pročitali ono što smo ranije kazali i da njihova želja nije bila da samo smaknu sa sebe odgovornost, videli bi da smo ukazali na to da je žrtva i ranije došla u CB Podgorica, odnosno 11.06.2023. godine da prijavi višemesečno psihičko i fizičko zlostavljanje, sa jednomesečnom bebom u naručju, nakon čega je obaveštena od strane portira da “imaju stranku”, a od strane pripadnika policije “idi kući”. Nakon čega je nasilnik dobijao kompletnu infromaciju, od kolege i nakon čega je žrtva umesto zaštite dobijala batine i pretnju smrću, kažu za RINU u NVO Sistem.

Takođe, dodaju da o svemu navedenom postoji uredna medicinska dokumentacija koja je priložena i koja ne ostavlja prostora za špekulacije.

- Gospodo, pretnje nikada nisu prestale i zato je vaše saopštenje, baš kao i odluka, sramno. Nakon svih propusta sistema u prethodnom periodu koji znamo kako su se završili dobili ste priliku da budete heroji, ali ste vi, umesto toga, odabrali da stanete u zaštitu nasilnika, zaključuju se u Saopštenju NVO Sistem.

(Telegraf.rs / Rina)

Video: Prebijao je dete preda mnom, vukao me za kosu i ostavljao u modricama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA