Lekari se bore da spasu vid roniocu koga je u Jadranu napala barakuda: Objašnjeno kako je došlo do incidenta

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

"Moj prijatelj je u ljubljanskoj bolnici, čeka operaciju oka jer se riba zabila u masku koja je prsnula i tako ga povredila. Ne može da opiše napad jer mu je sad zdravlje na prvom mestu i pitanje je hoće li mu lekari uopšte moći spasiti vid. Radi se o velikoj povredi oka", kratko je rekao slovenački podvodni ribolovac, koji i sam često lovi ribu s podvodnom puškom u šibenskom akvatorijumu.

Ekipa slovenačkih podvodnih ribolovaca vrlo je iskusna i najčešće love tako što su stacionirani na ostvru Murteru, pa brzim gliserima dolaze na lokacije koje su bogate ribom. Tako je bilo i ovog puta kad je Slovenac krenuo u podvodni ribolov u moru kod ostrvceta Blitvenice na kojem je poznati svetionik, ali i omiljena ribarska pošta za ulov ribe, piše portal 24sata.hr.

"U utorak u prepodnevnim satima centar 112 je primio prijavu koja je potom prosleđena i policiji. Pomorska policija je odmah izašla na teren, ali radnici Lučke kapetanije već su pomogli čoveku te ga prebacili u šibensku bolnicu. Policija je obavila razgovor te se ustanovilo da je ronioca napala riba prilikom ronjenja i to zbog ispaljivanja iz podvodne puške, ali nema tu elemenata prekršajnog, ni krivičnog dela", objasnila je Sanja Baljkas, portparolka PU Šibenik, koja je i naglasila da je strani ribolovac, u ovom slučaju slovenački državljanin, imao sve potrebne dozvole za ribolov.

Barakuda Foto: Shutterstock

Neobičan događaj kako je riba, a pretpostavlja se da je to jedna od tri vrste barakuda koje žive u Jadranu, povredila ronioca, objasnio je i Alen Soldo, profesor u trajnom zvanju na Odeljenju za studije mora Univerziteta u Splitu, koji je i sam podvodni ribolovac.

"Ono što znam ovako iz medija, očigledno je da se riba jednostavno branila. Dakle, svako ko roni svestan je da postoji rizik, samo je pitanje kako će se to sve odigrati. U ovom slučaju, jednostavno je završilo loše po ronioca. Mnogo puta prilikom zarona vidim jata barakuda, i načelno nema s njima nikakvih problema, a da su na zlu glasu, jesu", objasnio je Soldo.

Škarami ili barakude žive oduvek u Jadranu. Odnosno, jedna vrsta je domaća, a druge dve su se naselile pre dvadesetak godina.

"Ne znam koja vrsta ga je napala, ali čim zaronite možete videti barakude. Pravilo je jednostavno, one pošteno znaju i ugristi, ali ako ih ne dirate, neće ni one vas. A kada dođe do 'kontakta', onda ljudi prijavljuju kako ih napadaju, na primer, morske kornjače, kao i morski psi, pa i murine, ili u ovom nesrećnom slučaju, barakude", rekao je Soldo.

(Telegraf.rs)

Video: Pomahnitali vozač BMW vozio 230 kilometra na sat: Snimak nasilničke vožnje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA