Slučaj iz Osijeka otvorio "Pandorinu kutiju": I u Vukovaru radi lekar koji je osuđen zbog gnusnog dela

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka upozorio je da u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u Vukovaru svakodnevno s pacijentima radi specijalista opšte hirurgije koji je u oktobru 2023. osuđen zbog pokušaja silovanja i bludnih radnji na štetu 11 pacijenata.

"Nakon slučaja iz osječke bolnice otkrivamo da institucije nastavljaju da štite nasilnike i diskriminišu prava pacijenata i pacijentkinja na sigurno korišćenje usluga u zdravstvenim ustanovama", saopštio je Centar, iz kojeg su od bolnice zatražili informacije o tom slučaju, piše Index.hr.

Zanima ih koje su korake preduzeli kao poslodavac rai privremenog udaljavanja lekara od obavljanja lekarske dužnosti dok se pravosnažno ne okonča sudski postupak.

"Iz bolnice su nam rekli da nisu upoznati sa slučajem"

U Centru kažu da su od bolnice 20. septembra dobili odgovor u kojem su ih obavestili da nisu upoznati s tim slučajem, te da u prošlih deset godina nije primljena nijedna pritužba na rad ili postupanje tog lekara, niti da poseduju informaciju da je prema njemu postupala nadležna Komora.

Bolnica ih je, kako navode, obavestila da je od Ministarstva pravosuđa zatražila dokaz o osuđivanosti za krivično delo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova lekara specijaliste hirurgije. Takođe, uputili su molbu Opštinskom sudu u Osijeku da im dostavi presudu.

Odgovorili su im takođe da će po prijemu dokumentacije NMB Vukovar kao poslodavac preduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulisati radno-pravni status lekara, saopštio je Centar.

"Donećemo odluku kad bude postojala pravosnažna presuda"

Direktor Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro Ante Blažanović potvrdio je da vukovarska bolnica kao poslodavac nema nikakvih informacija o tom događaju.

"Kada bude postojala pravosnažna presuda, moći ćemo da donesemo odluku kao bolnica. Do tada se za sve informacije o ovom slučaju i lekaru, koji je naš višegodišnji radnik, možete obratiti ili Ministarstvu zdravstva ili Ministarstvu pravosuđa", rekao je Blažanović.

Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava napominju da su podneli zahtev za izmenu Zakona o zdravstvu, kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad lekara protiv kog se vodi krivični postupak za krivična dela protiv polne slobode na štetu pacijenta ili pacijentkinje.

Slučaj iz Osijeka

Traže i izmenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se omogućilo da direktor može udaljiti s radnog mesta zdravstvenog radnika protiv kojeg je pokrenut ili se vodi postupak. Predlažu i da se uvede privremena suspenzija za lekare do pravosnažnosti sudske presude.

Osječki ginekolog Z.T, koji je u februaru nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentkinje, tek je nedavno dobio otkaz u KBC-u Osijek, a potom je uhapšen zbog sumnje u bludne radnje koje je navodno počinio 9. septembra 2024. oko 16.30 tokom pregleda pacijentkinje, te mu je određen istražni zatvor.

(Telegraf.r)

Video: Pomahnitali vozač BMW vozio 230 kilometra na sat: Snimak nasilničke vožnje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ND H

    26. septembar 2024 | 08:35

    Krivica postoji tek kada sud to potvrdi,pre toga samo sumnja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA