Niko nije video kako su Srbi poginuli u nesreći kod Prnjavora: Među stradalima i dete, detalji su jezivi

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje Bobanu Đ. (27) iz Prnjavora, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo četvoro državljana Srbije.

Tragedija se dogodila 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora, a poginuli su Aleksandar Jovanović (19), njegov brat Dejan Jovanović (23), njihova majka Vidosava Jovanović (49) iz Rume i njena unuka S.J. (7) iz Mačvanske Mitrovice.

Prema optužnici Aleksandar je putem Derventa - Prnjavor gurao neispravni i neobeleženi automobil ”pežo 206” kada je u njih, otpozadi, ”pasatom” udario Boban Đ. koji je vozio pod uticajem alkohola sa koncentracijom od 1,73 g/kg u organizmu i nedozvoljenom brzinom od 142 km/h, na mestu gde je ograničenje 80 km/h.

Bojan Tomić, okružni javni tužilac, u uvoodnoj reči je naveo da će tužilaštvo dokazati da je Boban Đ. isključivi krivac za katastrofalne posledice, iako su i oštećeni doprineli nesreći.

”Tužilaštvo je pribavilo brojne dokaze, uključujući i veštačenja kojim će dokazati krivicu optuženog. To su saobraćajno-tehničko veštačenje, kao i veštačenje tehničke ispravnosti vozila, analiza DNK koja će pokazati gde se ko nalazio u trenutku nesreće. Saslušaćemo i više svedoka koji su prolazili tim putem pre i posle nesreće”, rekao je Tomić, navodeći da nema neposrednih očevidaca nesreće.

Branilac optuženog, Jasminka Jovišević, nije ”otkrivala karte”, ali je najavila da će odbrana izvoditi dokaze kojima će pobijati navode tužilaštva.

”Dokazaćemo da se nesreća nije dogodila na način kako je to opisano u optužnici”, rekla je Jovišević, piše ATV.

Kolona vozila obilazila "pežo"

Zanimljivo je da tužilaštvo tokom istrage nije došlo do neposrednih očevidaca nesreće. Pred sudom su danas saslušani svedoci koji su, pre nesreće, na putu naišli na stradalu porodicu.

”Supruga i ja smo iz Dervente išli ka Prnjavoru, kada smo naišli na zastoj i kolonu vozila koja se polako kretala u smeru prema Prnjavoru. Svi su obilazili jedno auto, a kada smo prišli video sam da se radi o sivom ”pežou 206”. Kada smo mu prišli on je delimično prednjim krajem sišao s kolovoza, a zadnji deo je ostao na putu i tu se zaustavio”, ispričao je Siniša Sibinčić.

On kaže da na vozilu nije video svetla, ali su bila upaljena četiri žmigavca. Sličan iskaz dala je i njegova supruga Danijela Sibinčić, koja nije mogla da se seti da li je vozilo bilo sivo ili plavo, ni da li su na njemu bila upaljena svetla. Ona kaže da su na to vozilo naišli oko 19.45 časova, odnosno u vreme sumraka. Posvedočila je da je vidljivost bila loša i da ta deonica puta nema rasvetu, te da nikog nije videla izvan vozila.

Samo sam gledao kako da ga "promašim"

Jaroslav Šinkarčuk iz Dervente je posvedočio da se kritične noći na putu mimoišao sa vozilom koje je vozač gurao putem. On kaže da se kretao prema Derventi i da je to vozilo bilo neobeleženo zbog čega je jedva uspeo da ga "promaši".

”Vozač je desnim ramenom gurao vozilo, otvorenih vrata, a leva ruka mu je bila ispružena ka kolovozu, odnosno na mojoj strani. Išao sam 60 km/h, vidiljivost je bila slaba, put neosvetljen i samo sam gledao kako da ga 'promašim', jer je već ugrozio i moju stranu puta”, rekao je Šinkarčuk.

On kaže da je na to vozilo naišao na nekih 200 metara od mesta gde se kasnije dogodila nesreća. Međutim, on tvrdi da se radilo o karavanu sive boje, registarskih oznaka Srbije. U iskazu iz istrage svedok je rekao da se radilo o sivom ”pežou 206”, ali to u sudnici nije mogao da potvrdi. Tužilac je pitao svedoka da li bi prepoznao vozilo, ukoliko mu pokaže fotografiju, i svedok je odgovorio potvrdno. Međutim, kada je video fotografiju ”pežoa”, Šinkarčuk je utvrdio da to nije vozilo na koje je naišao.

”Nisam siguran koje je marke vozilo, ja sam samo prošao i video ga na par sekundi. Nije bio osvetljen. Nisu bila upaljena ni svetla ni pozicije. Vozač nije imao fluoroscentni prsluk, niti baterijsku lampu, telefon...”, rekao je svedok.

Prema optužnici Boban Đ. je u desnoj traci, bez kočenja, otpozadi udario u ”pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pešak, gurao stradali Aleksandar Jovanović. Dodaje se da na ”pežou” nije bila uključena svetlosna signalizacija, te da Jovanović na sebi nije nosio fluorescentni prsluk, a vozačeva vrata su bila otvorena. Ostali stradali su sedeli u ”pežou” i to Dejan Jovanović za volanom, dok su Vidosava i dete bili na zadnjem sedištu.

”Usled udara Aleksandar je nabačen na ”pasata”, a potom odbačen u kanal. Preminuo je na licu mesta usled razaranja malog mozga i krvarenja u sistem moždanih komora”, navodi se u optužnici.

Nakon udara ”pasat” se zaustavio u kanalu sa desne strane, a vozilo oštećenih je od siline udara nastavilo kretanje unapred, te se zarotiralo prešlo u levu saobraćajnu traku, a potom se vratilo i zaustavilo u desnoj traci.

U optužnici se navodi da je vozač glavom udario u prednje staklo i ispao iz vozila na kolovoz. Zadobio je prelom krova lobanje i druge višestruke povrede usled kojih je narednog dana preminuo. Putnice su ostale zaglavljene u ”pežou 206” i Vidosava je usled višestrukih povreda preminula u kolima Hitne pomoći. Sedmogodišnja S.J. takođe je zadobila višestruke povrede od kojih je preminula tokom transporta ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ukoliko se dokaže krivica Bobanu Đ. preti kazna od tri do 15 godina zatvora, uz kaznu zabrane upravljanja vozilom.

(Telegraf.rs)

Video: Strašan sudar autobusa i automobila kod VMA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    25. septembar 2024 | 15:24

    Oni snose krivicu jer nisu bili vidno obeleženi i platili su najveću moguću jaznu ali ovaj sto je vozio 142 na sat i uz to bio pijan snosi 90 posto odgovornosti za cetvoristruko ubistvo.Sta ti je sirotinja..zbog 100 evra su izginuli,nisu hteli da plat slep sluzbu sra god da je bilo u pitanju ali su na zalost platili zivotima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA