Vrhunac poplavnog talasa dolazi u Hrvatsku: Vikend naselja uz Dunav su pod vodom

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Talas vode na Dunavu koji preti jugu Mađarske stići će danas do Hrvatske. Kod Batine reka je u 18 časova dostigla 706 centimetara. Od proglašenja vanrednih mera odbrane od poplava, na terenu se dežura 24 sata, a od prošle nedelje traju pripremni radovi. Vikend naselja uz Dunav su pod vodom, a to čekaju i Vukovarci.

U pogledu pripravnosti, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija ne očekuju veće probleme, ali su vojska, vatrogasci i policija i dalje u pripravnosti. Iako ima problema na Zelenom otoku i Batini, koji se nalaze na nebranjenom području i odsečeni su, u Hrvatskim vodama kažu da je situacija pod kontrolom jer su ojačani svi nasipi i kritične tačke.

Ipak, prema prognozama, vodostaj Dunava ne bi trebalo da pređe nivo iz 2013. godine, kada je dostigao 776 centimetara, piše HRT.

Očekuje se izlivanje Drave na šetalište

U Osijeku je održan sastanak Stožera civilne zaštite na kojem je potvrđeno da je sve spremno za vrhunac vodenog talasa. On će, na sreću, biti niži od očekivanog, ali sve službe su u pripravnosti.

Uporedo sa porastom Dunava, u blagom je porastu i vodostaj Drave u Osijeku, gde su od sinoć najavljene redovne mere odbrane od poplava. Očekuje se izlivanje iz korita na šetalište na levoj obali koje vodi do zoološkog vrta.

- Ipak, ništa ne treba prepustiti slučaju. Nadalje, radi se o veoma ozbiljnim vodostajima iznad plus 700 centimetara, tako da će sve snage biti u punoj pripravnosti, dežurati danonoćno - rekao je Zoran Đuroković , generalni direktor Hrvatskih voda.

Važnu ulogu u odbrani od poplava imaju retencione bare - velike prirodne ili izgrađene plavne ravnice u koje se, u slučaju visokog vodostaja, ispušta voda iz nabujalih reka.

U Hrvatskoj postoji oko 60 retencionih bara u kojima se nalazi oko 2 milijarde kubnih metara vode. Njihove najveće prirodne retenzije - Lonjsko polje i Kopački rit - su zaštićena područja.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Video: Pogledajte kako izgleda nova autobuska stanica u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA