Čudna strana prava: Hrvatski sudovi učešće u ratu priznaju kao olakšavajuću okolnost i u najgorim slučajevima

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Presuda trojici muškaraca, od kojih je jedan policajac, za seksualno iskorištavanje devojke s mentalnim teškoćama u okolini Našica iznenadila je Hrvatsku.

Oni su ćerku svog komšije od 2012. do 2014. seksualno iskorištavali na pašnjacima, kukuruzištima ili u svojim kućama. Devojka je bila na nivou deteta od 9 do 11 godina i zbog mentalne retardacije i duševnog poremećaja nije im se mogla odupreti. Pri tome su obojica poznavala njenog oca, a jedan je čak s njim bio u kumskom odnosu. Dobili su samo dve godine zatvora, piše Index.hr.

Još jedan slučaj takođe je iznenadio hrvatsku javnost. Radi se o neprvosnažnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda koji je na 18 godina zatvora osudio 45-godišnjeg Marka Sudca zbog postavljanja eksploziva na bankomat u Mihovljanu i pokušaja ubistva policajca.

Za Sjedinjene Države ili neku drugu državu sa strožim zakonima, takva presuda ne bi bila iznenađenje. U ovom slučaju, čini se da se radilo o dosta strogoj kazni, pogotovo ako se povuče paralelu s ubistvima ili, eto, slučajem višegodišnjeg seksualnog maltretiranja devojke koja je zaostala u razvoju.

Čini se da su kod Sudca ključnu ulogu igrale otežavajuće okolnosti. Prema pisanju medija, on je od ranije poznat policiji, te je višestruko osuđivan za krađe, pretnje, zločinačko udruživanje i privredni kriminal. O njemu su pisali i strani mediji nakon što je 2016. pobegao iz švajcarskog zatvora.

Učestvovanje u ratu kao olakšavajuća okolnost

Ali koje su okolnosti zaslužne za smešno malu kaznu trojcu koji je silovao ćerku prijatelja? Index.hr je u posedu presude sudije Ivana Sajtera ovom trojcu. Radi se o 66-godišnjaku, 44-godišnjaku i 54-godišnjaku. Sva trojica su dobila pomenute dve godine. Za dvojicu od njih sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo to što su učestvovali u ratu i odlikovani su spomenicom.

Istu kaznu je dobio i policajac iako nije bio u ratu. Njegova otežavajuća okolnost bila je ta što je upravo njegova dužnost da štiti ljude. Takođe, među otežavajućim okolnostima sudija je istakao to da dvojica muškarca imaju po četvoro dece, dok treći ima dvoje.

Advokat: Ako je zbog ovoga kazna smanjena, to je duboko pogrešno

To je samo jedan od nebrojeno puno primera kad se uloga učesnika u ratu od pre tridesetak godina uzimala kao olakašvajuća okolnost. Advokat Rafael Krešić rekao je za Index.hr kako prema sudskoj kvalifikaciji, članku 152. Kaznenog zakona, kazna nije ispod minimuma.

"Radi se o krivičnom delu protiv polne slobode, tu je kazna u vreme izvršenja dela bila od šest meseci do pet godina zatvora. Ova okolnost učestvovanja se često koristi kao olakšavajuću, ne mislim da bi je trebalo koristiti po automatizmu. Međutim, radi se o okolnosti koja za ovo krivično delo ne može biti pretežno olakšavajuća, niti može bitno uticati na kaznu", rekao je Krešić.

"Ako je navedena, to se navodi jer se radi o opštoj karakteristici osobe koja generalno jest olakšavajuća i pozitivna za izvršioca, ali ne može biti od važnog uticaja za visinu kazne", rekao je. "Ako je zbog ovakve okolnosti kazna smanjena, to je prema meni duboko pogrešno", dodaje on.

"Taj čin je protivan ljudskosti"

On zaključuje da zakon ne propisuje koje okolnosti se mogu smatrati olakšavajućim, već dodaje da se radi o slobodnoj proceni suda.

"Činjenica uičestvovanja u ratu govori o toj osobi. Ali za ovakvo krivično delo, čija je bit protivna ljudskosti, ne može se uzeti olakšavajućom u nekom bitnom smislu", rekao je i zaključio je kako ipak smatra da je činjenica da su neosuđivani bila ključna pri ovako niskoj kazni, ali i kako bi najlogičnija otežavajuća okolnost trebalo da bude ta da se radi o osobi s duševnim smetnjama.

I Turudić smatra da kod silovanja učestvovanje u ratu ne može biti olakšavajuća okolnost

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva kad se uloga u prošlom ratu uzima kao olakšavajuća okolnost.

Kako podseća Index.hr, Visoki krivični sud smanjio je kaznu za silovanje meštanke bivšem HDZ-ovom načelniku opštine Lasinja Željku Prigorcu jer je ratni veteran. On je tako dobio samo godinu i po zatvora za silovanje. Tada je to komentarisao i sadašnji šef DORH-a, a tadašnji sudija Visokog krivi;nog suda Ivan Turudić.

"Lično, nikada ne bih učestvovanje u ratu uzeo kao olakšavajuću okolnost nekome ko je optužen za silovanje. Upravo suprotno, učestvovanje u ratu nameće druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu", rekao je Turudić.

Glavaš osuđen zbog ratnog zločina, a imao istu olakšavajuću okolnost

Poznat je i slučaj ugostitelja iz Zagreba koji je 2017. silovao radnicu, te je od ranije imao dve presude za silovanje. On je dobio kaznu od šest godina zatvora, ali takođe je kao olakšavajuća okolnost uzeto to što je nosilac spomenice rata u Hrvatskoj.

Ekstreman je slučaj i muškarca koji je dobio dve godine i šest meseci za silovanje poćerke, iako je za to propisano minimalno od 5 do 15 godina. Sud je išao ispod minimuma između ostalog i zato što je optuženi bio učesnik rata kao pripadnik specijalne policije.

Ipak, najekstremniji primer ovakve prakse tiče se Branimira Glavaša, bivšeg saborskog zastupnika i ratnog zapovednika odbrane Osijeka. Njega je zagrebački Županijski ponovo proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom rata. Osuđen je na sedam godina zatvora, a kao olakšavajuću okolnost sud je naveo da je Glavaš dao - "izuzetan doprinos nametnutom agresivnom ratu".

(Telegraf.rs)

Video: Driftovanje iz prvog lica: Evo kako to izglead kada se nalazite u automobilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA