Policajac Marko iz službenog pištolja ubio Mihaelu (20): Godišnjica zločina koji je potresao Osijek

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Prošlo je tačno godinu dana od tragedije u Osijeku u kojoj je policajac Marko Smažil u svom stanu iz službenog pištolja upucao studentkinju Mihaelu Berak s kojom se prethodno kratko viđao.

Smažil se tereti da je 20. septembra 2023. oko 22 sata u Osijeku, u nameri da ubije 20-godišnju Berak, iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu telesnu povredu te je umrla na mestu događaja.

Index je ranije saznao da je Smažil, nakon što je ubio Mihaelu tri puta pokušao da stupi u kontakt s Hitnom službom te da su sva tri poziva bila na čekanju. Potom je zvao svog oca s kojim je razgovarao oko jednog minuta, a nakon toga je zvao svog šefa i stanicu saobraćajne policije.

Suđenje, koje je započelo u julu, zatvoreno je za javnost nakon predloga Jasmine Bošnjak, zamenice osječkog Županijskog državnog tužilaštva, uz obrazloženje da će se ispitivati detalji ličnog života žrtve.

Mihaelina majka: Izgubili smo deo srca i duše, nismo isti i ništa više nije isto

"Nismo dobro. Srce nam je slomljeno. Život nam se okrenuo. Patimo, žalimo, ne verujemo da se to moglo dogoditi tako dobroj osobi kao što je naša Mihaela. Izgubili smo deo svog srca i duše. Nismo isti i ništa više nije isto. Učimo da živimo bez deteta i sestre", rekla je ranije njena majka Jadranka Berak Indexu.

"Zamislite, rodite dete, othranite ga, odgajite i pomognete mu da usvoje prave vrednosti i neko da sebi za pravo igrati se s tuđim životom i oduzeti ga tako surovo i s namerom. Izgubili smo dete u 20. godini, koje je tek počelo živeti i veseliti se životu. Bila je marljiva, pametna, vedra, komunikativna i humana i nje više nema", dodala je.

DORH prekvalifikovao slučaj, Mihaela se prijateljici žalila na Smažila

Osječka policija, čiji je službenik Smažil bio, teretila ga je prvo za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i dovođenje u opasnost života i imovine. Županijsko državno tužilaštvo ipak je, prekvalifikovalo slučaj u krivično delo ubistva. Sudija istrage prihvatio je i određivanje istražnog zatvora.

Smažil je sam prijavio smrt devojke, a Index je tada saznao da je prva dojava govorila da je reč o samoubistvu. Načelnik Sektora kriminalističke policije osječko-baranjske policije indirektno je to i potvrdio. Podsetimo, rekao je da "prva dojava nije govorila o krivičnom delu".

Berak se u porukama prijateljici žalila da mladi policajac "pravi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke su sugerisale da policajac i žrtva ipak nisu bili u vezi.

Smažil priznao, ali ne za krivično delo iz optužnice

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je 20. septembra 2023. oko 22 sata u svom stanu u Osijeku, u nameri da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrelnu povredu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, usled koje je Mihaela Berak umrla na mestu zločina.

Smažil je priznao krivicu, ali ne za krivično delo iz optužnice, već za prouzrokovanje smrti iz nehata, u kojem nije bilo namere.

Tokom ispitivanja u policiji i Državnom tužilaštvu optuženi Smažil porekao je počinjenje krivičnog dela, navodeći da nije imao nameru ubiti Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

Takvu odbranu okrivljenog tužilaštvo je ocenilo nelogičnom, neuverljivom te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga osumnjičilo i optužilo za ubistvo.

Tužilaštvo smatra kako je prilikom ubistva okrivljeni Smažil, uprkos tome što je bio pod uticajem alkohola od 0,65 promila, ipak bio uračunljiv, a time i svestan protivpravnosti učinjenog te da je postupao s direktnom namerom da usmrti žrtvu.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA