Vlada Crne Gore dala saglasnost za spomenik mitropolitu Amfilohiju: Protest ministara iz Bošnjačke stranke

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u Beranama, saopštio je danas potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Zbog ove vladine odluke ministri iz redova Bošnjačke stranke napustili su sednicu.

Bečić je rekao da je saglasnost data na predlog ministarke kulture i medija Tamare Vujović.

"Spomenik mitropolitu Amfilohiju biće trajni podsetnik na njegovu snagu, njegovu mudrost i njegovu ljubav prema Crnoj Gorii veri", kazao je Bečić, saopšteno je iz Vlade.

Bečić, koji je i lider Demokratske Crne Gore, naveo je da mu je bila čast da predsedava današnjom sednicom Vlade na kojoj je data saglasnost za izgradnju spomenika mitropolitu Amfilohiju.

"Lično sam imao privilegiju da s njim delim brojne razgovore, koji su za mene, kao i za mnoge, bili više od razgovora i običnog susreta. Njegova uloga nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrednosti i očuvanju duše Crne Gore.

Njegova misija bila je veća od jednog života, ona je bila potraga za dubljim razumevanjem našeg bića i postojanja, za očuvanjem duha, tradicije i našeg nasleđa", kazao je Bečić.

Naveo je da je ime Amfilohija Radovića bilo poznato i cenjeno u svetskim intelektualnim i duhovnim krugovima.

"Njegovo delovanje nije bilo samo lokalno, već univerzalno, povezivao je Crnu Goru sa širim svetom, jačajući našu zemlju ne samo kao kulturnu, već i kao moralnu silu na međunarodnoj sceni", naveo je Bečić.

Istovremeno, ministri iz Bošnjačke stranke (BS) napustili su današnju sednicu Vlade Crne Gore, nakon što nije postignuta saglasnost oko dnevnog reda, na kojoj se našao predlog Ministarstva kulture i medija da se Opštini Berane da saglasnost za podizanje spomen obeležja mitropolitu Amfilohiju.

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da se oni sa tim predlogom nisu saglasili.

"Razumemo religiozni odnos dela građana Crne Gore prema Amfilohiju Radoviću, ali smatramo da u sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori, te u multietničkoj i multiverskoj sredini kakva je Berane, ovim temama treba pristupati sa mnogo više senzibiliteta, posebno imajući u vidu da, zbog najblaže rečeno kontroverznih izjava koje je Amfilohije Radović imao o muslimanima i drugim verskim i etničkim zajednicama u Crnoj Gori, podizanje spomen obeležja neće doprineti multiverskom i multietničkom skladu u Beranama i Crnoj Gori", stoji u saopštenju.

Dodali su da Bošnjačka stranka ostaje posvećena građenju Crne Gore kao mesta suživota i tolerancije, te sekularne, građanske, evropske i evroatlanske Crne Gore kao države vladavine prava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Amfilohije: Želim da mir i Hristova ljubav bude nad svim žiteljima Crne Gore

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA