Dobio 18 godina jer je digao bankomat u vazduh, pa pokušao da pregazi specijalaca koji mu je postavio zasedu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zbog dizanja bankomata u vazduh i pokušaja teškog ubistva policajaca, Marko Sudac (45) na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora.

On je bio optužen za tešku krađu, za što mu je izrečena kazna od pet godina zatvora, te za nasrtaj vozilom na policajaca prilikom bekstva, što je okvalifikovano kao teški pokušaj ubistva za što je dobio 15 godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 18 godina zatvora. Istom presudom, suoptuženi Ilija Jerković (39) nepravosnažno je osuđen na godinu i osam meseci zatvora, javlja Večernji list.

Sudac je stari znanac policije i pravosuđa, te je višestruko i prijavljivan i osuđivan za krađe, teške krađe, pretnje, zločinačko udruživanje, privredni kriminal... Poslednja pravosnažna presuda mu je izrečena 2021. kada je osuđen na tri godine zatvora. Ali poduža krivična evidencija, kao ni česti boravci u zatvoru, očigleno nisu baš vaspitno delovali na njega, a kazna koja mu je sada izrečena je najviša koju ima u svojoj "kolekciji".

Ali to je tek nepravosnažna presuda, pa treba videti šta će se dogoditi nakon žalbe.

Prema optužnici, Sudac i Jerković su 4. jula 2022. u 3.15 u Mihovljanu u vazduh digli bankomat Zagrebačke banke. Dovezli su se do bankomata koji je bio ugrađen u spoljni zid prodavnice Trgocentra, zatim su na metalnim vratima izbušili tri rupe te su ih ispunili plinskom smesom.

Digli su bankomat u vazduh, novac se razleteo, ali nisu ga uspeli pokupiti jer su ih u tome sprečili pripadnici Specijalne policije koji su im postavili zasedu.

Specijalci su bili odeveni u civilnu odeću, ali su imali pancire i reflektirajuće oznake na kojima je pisalo "policija". Osim toga, Sucu i Jerkoviću su povikali: "Stoj, policija!" Umesto da stane, Sudac je seo u automobil parkiran u neposrednoj blizini raznetog bankomata, naglo je startovao vozilo i krenuo prema specijalcu koji ga je pokušavao zaustaviti. Tužilaštvo je tvrdilo da ga je pokušao pregaziti jer ga je udario automobilom, podigao na haubu i bacio na put. Specijalac je bio lakše povređen i to samo zahvaljujući veštinama koje ima, pa je znao kako da izbegne punu silinu naleta i kako da padne na tlo.

Sudac je desetak dana kasnije uhapšen u stanu jednog člana porodice u Zagrebu. Inače nije "poznat" samo u Hrvatskoj, jer su o njemu 2016. pisali i strani mediji, nakon spektakularnog bega iz zatvora u Švajcarskoj. U to se vreme spekulisalo i da je bio pripadnik zloglasnih Pink Pantera, koji su specijalizovani za velike pljačke dragog kamenja za koje im treba svega nekoliko minuta.

(Telegraf.rs)

Video: Automatski sistem detekcije prekoračenja brzine počeo sa radom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA