Dumbović i njegov sin Darko priznali krivicu: I pored nagodbe, deo kazne služiće u zatvoru

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali su da su sa preduzetnicima dogovorili da će izvođenje poslova koje njihove kompanije dobiju s Gradom prepuštati Darkovoj firmi.

Darinka Dumbovića optužnica je teretila da je, od oktobra 2019. do maja 2021. kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom Darko kao stvarnim vođom firme u kojoj je osnivač bila njegova supruga, da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlašćenja osiguravati dobijanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s preduzetnicima Dejanom Dobrečevićem, Zlatkom Zagorcem i Goranom Norkovićem da će njihove firme u postupcima javne nabavke, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude i po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova firmi gradonačelnikovog sina.

Tako su u postupcima nabavke radova u četiri navrata najpre odabrane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, u skladu sa prethodnim dogovorom s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova firmi Darka Dumbovića. Njegova firma je, prema optužnici, izvela i naplatila prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac sačinili dokumentaciju kojom su prikrili učestvovanje firme Dumobićevog sina..

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali firmi Darka Dumbovića dodelu poslova u vrednosti od 1,4 miliona evra.

Prvo su sporazom sa Uskokom postigli Goran Norković, Zlatko Zagorac i Dejan Dobrećević. Sva su trojica dobila rad za opšte dobro, Zagorac i Dobrečević 11 meseci, a Norković sedam meseci. Zagorac mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 50.000 evra, a Norković 7.000.

Nakon trojice suoptuženih s Uskokom su se u sredu nagodili i bivši petrinjski gradonačelnik i njegov sin Darko. Tako je Darinko Dumbović priznao krivicu za nezakonito pogodovanje i osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora što je preinačeno u delimično uslovnu kaznu.

Konkretno, u zatvoru mora da provede sedam meseci, dok se kazna od godinu dana neće izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo krivično delo. Od tih sedam meseci oduzeće se dva meseca i 12 dana koliko je nakon hapšenja 2022. proveo u istražnom zatvoru. Mora da plati i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 20.000 evra, što je dužan da uradi u sledećih šest meseci, javlja 24sata.

Njegov sin Darko, kojeg su teretili da mu je pomogao, takođe je na osnovu sporazuma osuđen na godinu dana i četiri meseca zatvora od čega u zatvoru mora da provede šest meseci dok će preostalih deset meseci provesti na slobodi ako u sledeće četiri godine ponovno ne dođe u sukob sa zakonom. Od kazne će mu oduzeti dva meseca i dva dana koja je proveo iza rešetaka nakon hapšenja u junu 2022. I on mora da plati novčanu kaznu i to u iznosu od 30.000 evra, a obojica će morati da podmire i 1.000 evra sudskih troškova.

(Telegraf.rs)

Video: Gradonačelnik Petrinje držao uživo konferenciju, a onda je krenulo sve da puca, ruši se...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA