Razred sa dva učenika u Zagrebu: 14 dece zbog vršnjaka ispisalo se iz škole

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nakon što je "Jutarnji list" pre nedelju danu objavio neverovatnu vest da se iz zagrebačke osnovne škole ispisalo 14 dece zbog bullyinga i nedostatne reakcije institucija, nastala je velika drama u celom odeljenju. Iako su za slučaj svi nadležni znali od početka ove godine, ministar obrazovanja i mladih, Radovan Fuchs, na prvi dan nastave u ovoj školskoj godini iznenada je shvatio ozbiljnost situacije i sazvao hitan sastanak, a Luka Juroš, zaposleni u zagrebačkom Gradskom centru za obrazovanje, sport i mlade, o svemu je govorio na press konferenciji.

Tada je donesena odluka da se 9-godišnjak, zbog kojeg je celi problem nastao, prebaci u drugu školu. Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premeštaj u drugu osnovnu školu, a obavljen je i razgovor s direktorom škole u koju je dečak trebao preći.

"Stručna služba škole će sa savetnicima Agencije za razvoj i obrazovanje pripremiti prelazak i pratiti socijalizaciju učenika u novoj sredini. Gradski centar daće sva potrebna rešenja za učenika iz svoje nadležnosti koja su potrebna za nastavak školovanja", napisali su iz Ministarstva.

Nažalost, odluka je došla prekasno jer je 14 dece, ni krivo ni dužno, promenilo razrede i krenuli su svako u potpuno novo okruženje, neki i izvan mesta svojeg prebivališta. To je mnogima palo teško, ali niko od nadležnih za to se nije ispričao. Roditelji se osećaju potpuno iznevereno jer se nešto poduzelo tek nakon što su njihova deca ‘žrtvovana‘, kako kažu, a za njih povratka na staro sad više nema.

Iako se stekao dojam da su institucije ozbiljno počele raditi svoj posao, nakon nedelju dana nastave celi slučaj ima još puno nepoznanica.

Postavlja se pitanje kako je moguće da u jednoj školi u metropoli sada funkcioniše razred s dva učenika? Naime, taj četvrti razred sada pohađa dvoje dece. Jedno koje se nije uspelo prebaciti u drugu školu, a drugo koje je u razred upisano u ovoj školskoj godini. Učiteljica je već opet na bolovanju.

Prema Pravilniku, za formiranje redovnog razrednog odeljena u osnovnoj školi u Hrvatskoj potrebno je minimalno 14 učenika.

Najgore je što je do eskalacije problema u školi i došlo baš zbog prebacivanja i nepreuzimanja odgovornosti.

(Telegraf.rs, Jutarnji list)

Video: Glišović: Groblje za kućne ljubimce ima 839 grobnih mesta,Park sećanja, rozarijume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA