BiH će ostati bez petine populacije do 2050. godine: Na sedmom mestu liste država po gubitku stanovničtva

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bosna i Hercegovina nalazi se na sedmom mjestu liste država sveta s najvećim očekivanim padom populacije do 2050. godine.

Listu zemalja objavila je globalna mreža "World of Satistics", pozivajući se na podatke nezavisne organizacije "World Population Review (WPR)", sa sedištem u SAD, koja je posvećena upravo objavljivanju podataka o stanovništvu i demografiji u svetu.

Prema ovim podacima, BiH će u naredne dve i po decenije izgubiti dodatnih 18,2 posto stanovništva, preneo je "Avaz".

Zamenik predsednika Centra za demografska istraživanja iz Banjaluke i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci  Aleksandar Majić podseća da niko u BiH ne zna koliko stanovništva napušta ovu zemlju, dok istovremeno trpimo posledice negativnog prirodnog priraštaja, koji je posledica i povećane smrtnosti tokom pandemije koronavirusa.

Pojašnjava da se Bugarska i Srbija suočavaju s mnogo većim uticajem negativnog prirodnog priraštaja nego migracija, dok je u Hrvatskoj obrnut slučaj.

"Kod nas se to ne može znati, jer ne znamo koliko stanovništva odlazi, ali sve projekcije ukazuju da će ovaj prostor izgubiti najviše stanovništva, da će ukupna depopulacija biti najveća upravo ovdje - Srbija, BiH, Hrvatska, Bugarska i Rumunija. Tome možemo dodati i otvaranje granica, viznu liberalizaciju i olakšavanja uvoza radne snage u visokorazvijene zemlje", kaže Majić.

On upozorava da planiranje bilo kakvih mera koje bi ublažile porazne statističke podatke nije moguće bez novog popisa stanovništva.

"Da politika želi rešiti ovaj problem, obavio bi se popis. Sve države okruženja su u ovom popisnom krugu to uradile. Crna Gora je nešto dobila, ali je ukupna depopulacija u svim ostalim državama. Popisom stanovništva mogli bismo uporediti broj stanovnika s onim iz 2013. pa da onda vidimo gde smo i kakve strategije provodimo",  ističe Majić.

Dugoročnije procene i scenariji koji možda izgledaju i nerealno predviđaju smenu stanovništva na ovim prostorima, ali eksperti iz ove oblasti podsećaju da u istoriji čovečanstva takve migracije nisu nepoznanica.

"Taj scenarijo sledi u svim državama zapadnog Balkana, ali to je dug proces. Za to su potrebni vekovi. Mi nemamo prirodnu obnovu, imamo intenzivne migracije, ali i priliv stanovnika, pre svega, iz azijskih zemalja", kaže Majić.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak hapšenja dečaka koji je upucao nastavnika engleskog u Lukavcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA