Vojnik Ivan već je 13 godina u budnoj komi nakon nesreće na obuci: "Nije dobio nikakvu odštetu"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Vojniku Ivanu Pušeljiću na vojnom poligonu stalo je srce od kojeg je skoro preminuo. Uprkos oživljavanju, on se već 13 godina nalazi u stanju budne kome, a on i njegova porodica zbog nesreće nisu dobili ni centa odštete.

"Nisi ni znao ništa o toj komi. Očekivao si samo da Ivan ustane. Ništa više. Samo da ustane i da nastavi da živi", ispričala je njegova majka Đurđica za Provjereno Nove TV.

O njemu se brinu roditelji, koji se i dandanas pitaju zašto njihov sin, uprkos osiguranju i tužbi protiv države, za nesreću koja mu se dogodila na vojnom poligonu, kako tvrde, nije dobio ni centa odštete.

"Pa nama briga o njemu nije teška. Kaže, svako svoj krst nosi, ali naš je krst lagan. Više nas brine ta nepravda. Ne finansijski, finansijski nismo zavisni. Radimo, imamo dovoljno, koliko nam treba, ali nepravda me više brine. Kad razmišljam, moj sin bio je spreman život da da za svoju Hrvatsku, međutim odbačen je", rekao je Ivanov otac Josip Pušeljić.

Ivanova tragedija dogodila se 23. februara 2011. u kninskoj kasarni "Kralj Zvonimir". Kako su mediji pisali ranije, naređena je iznenadna provera fizičkih sposobnosti, u okviru specijalističke vojne obuke na kojoj je bio. Na temperaturi od minus 7, trebalo je da odradi barem 47 sklekova za dva minuta, da odrad zgibove i pretrči 3.200 metara. Vojnik koji je brojao stao je na četiri jer je Pušeljić nakon njega pao na zemlju i nije se dizao.

Vojnik Dragoslav Popović, koji je bio brojač, viknuo je: "Nema sad odmaranja", međutim vojnik se nije odmarao, već je imao napad. Pena mu je udarila na usta i pao je u nesvest. Tokom reanimacije dobio je napad nesvestice i upao u moždanu komu. Splitski lekari su konstatovali da mu je oštećen mozak usled nedostatka kiseonika (ishemična encefalopatija). Zato su mu ugradili elektrode kako bi stimulisali mozak i pokušali da mu vrate svest.

Pre devet godina sudija opštinskog suda u Karlovcu presudio je u korist Pušeljića i naložio Ministarstvu odbrane Hrvatske da im isplati 1,44 miliona kuna odštete i mesečnu nadoknadu od 3.000 kuna, kao i da plati troškove suđenja od 180.000 kuna.

Tokom sudskog procesa dokazano je da Ivan Pušeljić nije zadovoljio proveru fizičkih sposobnosti u oktobru 2010. godine, ali da je uprkom tome upisan na specijalističku obuku. Potom nije prošao na proveri i u decembru, a pregledan je samo jednom, u januaru te godine, pre dve provere, nakon što se prijavio na dobrovoljno služenje vojnog roka.

Zato je sud utvrdio da je napravljen propust - da nije provereno zdravstveno stanje vojnika koji je dvaput padao na proveri fizičkih sposobnosti. Baš zbog nedostatka pregleda se i ne zna zašto je Pušeljić prošao  i kako je prošao. Advokat koji ga je zastupao nesreću je pripisivao hladnoći na kojoj je provera obavljena, pogotovo "jer je odeća bila oskudna i jer je Ivan dva sata pre toga boravio napolju, na poligonu".

Veštak doktor Marcel Marcikić je pred sudom izjavio sledeće:

"Mozak se nakon oštećenja intenzivno oporavlja u prvih šest meseci, pa nešto sporije u drugih šest meseci, a nakon prve godine usledi oporavak od 95 posto. Kod Ivana Pušeljića više se ne može očekivati poboljšanje. Dakle, radi se o definitivnom kliničkom statusu", rekao je tad veštak.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JSO

    13. septembar 2024 | 09:20

    Borba za ideale nikome dobro nije donela.Dok generali i njihovi sinovi bezbrizno letuju zimuju vasu decu i sinove drzava koristi kao topovsko meso samo napred u prve borbene redove.sto kaze kojo sto ranije niste sravnali racune dok vam je copavi zagorac punio dzepove dolarima onda ste znali da se borite za bratstvo i jedinstvo a kada se k..... vise ne dize ajde malo da ratujemo.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA