Posle žestokih reakcija otkazan koncert crnogorskog hora na Korčuli: "Zgroženi smo netrpeljivošću"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Na Korčuli se u subotu obeležava 80. godišnjica oslobođenja grada od fašista, a udruženja ratnih veterana najavila su protest zbog koncerta u Ljetnom kinu.

Organizator događaja, Udruženje antifašista grada Korčule, na obeležavanje je pozvao crnogorski amaterski hor "KIC pop hor". Zasmetalo je to "Udruženju hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata" (UHDDR), koje je poslalo otvoreno pismo kojim od članova hora zahteva da odustanu od nastupa, prenosi Index.hr.

Iz stranke "Možemo" poslali su reakciju na pritiske udruženja veterana.

"Zgroženi smo netrpeljivošću"

"Zgroženi smo iskazanom netrpeljivošću, pritiscima i otvorenim pismima veteranskih udruženja iz Korčule, koja su juče kulminirala odgađanjem nastupa amaterskog crnogorskog hora na obeležavanju dana na koji bi svi trebalo da budemo ponosni, Dana oslobođenja Korčule od fašizma. Pritisci su doneli očigledno željeni rezultat, ali onaj koji nas vraća 30 godina unazad."

"Da podsetimo, UHDDR Korčula i UHVDR Čara odavno su reagovale protiv nastupa hora 'KIC pop hor' iz Crne Gore na nadolazećem subotnjem obeležavanju 80. godišnjice oslobođenja Korčule, prvo uputivši otvoreno pismo u kojem navode, između ostalog, da se oštro protive njihovom nastupu u Korčuli 'pošto da dolaze iz države koja se '91. priključila srpskoj agresiji na Hrvatsku', a i 'čiji nastupni veličaju jugoslovenski unitarizam'", navodi se u saopštenju Možemo.

"Koncert je, opterećen i dodatnim pritiscima, otkazan"

"Istovremeno, najavili su protestni skup na događaju i zatražili horu da odustanu od nastupa, smatrajući ipak da mora da nastupi neki hor iz Hrvatske", dodaje se u saopštenju Možemo.

"Pre dva dana, situacija kulminira kada pri formalnoj prijavi javnog okupljanja MUP od organizatora traži – prijavu za rad. 'KIC pop hor' je amaterski i neplaćeni hor a Korčula je u prošlosti, jednako kao i brojni drugi gradovi u Hrvatskoj, u brojnim prilikama ugostila brojne amaterske grupe iz drugih zemalja regiona i sveta za čije nastupe prijave za rad nisu bile potrebne ni tražene."

"Jasno je da se prijava za rad ne može podneti za tako kratak rok pa je koncert, opterećen i dodatnim pritiscima, otkazan."

"Tužni rezultat je vrhunac netrpeljivosti pojedinih grupa"

"Ovaj tužni rezultat vrhunac je netrpeljivosti pojedinih grupa koje nas kontinuirano vraćaju u sukobe stare decenijama, ali i jačanja ekstremnih desnih tendencija, koje ne vole drugačije, a ujedno ne poštuju vlastitu antifašističku prošlost."

"Oslobođenje Korčule od nemačke nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu bio je jedan od najvažnijih i prelomnih događaja za naš grad i ostrvo kojim su izborena sloboda i teritorijalna pripadnost Korčule u Hrvatskoj. Za tu su se slobodu naši ostrvski partizani i borili i ginuli, kao i da bi Korčula bila otvorena i gostoljubiva."

"Danas, osamdeset godina nakon oslobođenja Korčule i gotovo 30 godina nakon Domovinskog rata, Korčula i je otvoren, gostoljubiv i turistički grad."

"Zastrašujuće je i nedopustivo"

"Ovakvim porukama, kako pevački hor iz Crne Gore nije dobrodošao u Korčulu, šalje se poruka kako nisu dobrodošli ni radnici iz Crne Gore, ni gosti. Zastrašujuće je i nedopustivo da se u demokratskoj Hrvatskoj ovakve vrste antagonizama i pritisaka rade na osnovu drugog državljanstva, a još je gore i opasnije kad takvi pritisci i antagonizmi urode plodom."

"Glavni akteri poticanja na razdor i mržnju sigurno nisu amaterski horovi iz Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Možemo.

(Telegraf.rs)

Video: Ambasador Kristofer Hil podržao rad Crvenog krsta Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilić Bojan

    13. septembar 2024 | 11:02

    "Srpska agresija"....🙂 A kad smo ih izvlačili iz štala i omofućili im da ostvare "tisućuljetni san", onda je bilo karanfila .....doduše ne kao pred Hitlera ali ok....🙂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA