Ovako izgleda pijavica snimljena na Jadranskom moru: Drama u 5 primorskih gradova, izdato upozorenje

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Više pijavica formiralo se na obali uoči najavljene oluje u Hrvatskoj. Pijavice su snimljene oko Šibenika, Rogoznice, Primoštena, Vodica i Zadra.

"Formirala se jedna i zadržala se nekih 15 minuta. Išla je morem i prema ostrvima i onda negde nestala. Iako nije uobičajen prizor, nije nas začudila, bile su jako visoke temperature ovih dana i negde je moralo pući. Sada je baš krenulo da se diže nevreme ", ispričao je jedan čitatelj 24 sata.hr.

Inače do pijavica dolazi pri izrazito nestabilnoj atmosferi na razmerno malom prostoru, a pojavljuje se ispod olujnoga kišnog oblaka. Kreće se zmijoliko i hirovito, a najčešće nastaje u jugozapadnom delu ciklone, gde su temperatura i vlaga vazduha visoke, ili ispred hladne atmosferske fronte. Obično ne traje dugo, a najduže se može zadržati jedan sat.

Čine je jaki vrtložni vetar i gibljivi oblačni stub. Proteže se od oblaka do (najčešće) morske površine. Donji deo pijavice (visok nekoliko metara) sastoji se od usisane morske vode, a gornji deo od kapljica nastalih kondenzacijom vlažnog vazduha.

"Zadržala se jako kratko, a kad je nestala jedna formirala se druga. Iako nisu dugo trajale bile se baš dobro vidljive pa smo uspeli da ih snimimo. Jako zanimljiv i impresivan prizor. Išla je prema ostrvima, nije se približava kopnu, a onda nestala", rekla je još jedna žena.

Za danas je za celu Hrvatsku najavljeno nevreme. Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upalili su upozorenja za celu zemlju zbog grmljavinskog nevremena, kiše i vetra.

Najgore vreme očekuje u Riječkoj, Gospićkoj, Kninskoj, Splitskoj i Dubrovačkoj regiji, a oluja je u nekim područjima već počela.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA