Hrvatsku probudila velika promena vremena, temperature padaju ispod 10°C: U zadarskom arhipelagu pijavice

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Hrvatsku je sa zapada u četvrtak ujutru stigla kiša koju prati grmljavina, a moguća su i olujna nevremena te će uslediti značajan pad temperature.

DHMZ izveštava da je u 6 sati ujutro u Zagrebu izmereno 16 stepeni Celzijusa, u Rijeci 18, Zadru 20, Splitu 21, Dubrovniku 23, a u Osijeku 13 stepeni.

Direktorat civilne zaštite juče je izdao narandžasto upozorenje za grmljavinsko nevreme i mestimično obilnu kišu.

Neverin.hr izveštava da je u noći s četvrtka na petak u najvišem gorju moguće malo susnežice i snega.

Pogledajte kako se kreće olujni front:

Promena vremena neće biti samo kratkotrajna - obilnijih pljuskova s grmljavinom, ponegde i olujnim nevremenom biće i u petak, a povremene mestimične kiše i sledećih dana, naročito u pretežno oblačnom kopnenom području, u čijim najvišim delovima može pasti i malo snega.

"Nakon često čak i rekordne toplote, pripremimo se na za sredinu septembra neuobičajenu hladnoću. Već u petak ćemo barem ponegde imati rekordno nisku najvišu dnevnu temperaturu vazduha za 13. dan septembra. Osim naglog pada temperature, osećaj hladnoće pojačavaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, na promenjivo oblačnom Jadranu do subote još jača bura. Stoga pripremimo najpre kabanice i kišobrane, zatim i topliju odeću i obuću, pa i jorgane i ćebiće. I nadajmo se stabilnijem i toplijem poslednjem septembarskom desetodnevlju", prognozira Zoran Vakula za HRT.

 

U petak se zatvara visinska dolina, a na stražnjoj strani ciklone poteći će izrazito hladniji vazduh. Kruženje vlažnog i hladnog vazduha iznad prostora Hrvatske nastaviće i idućih dana koji će biti umereno i naročito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature vazduha na oko 1,5 km visine za 10-ak °C, a osetno zahlađenje zahvatiće celu zemlju.

Najviše oadavine s ovom ciklonom pašće na Alpima, a u Hrvatskoj će ona biti najobilnija na Jadranu i u predelima uz njega, mestimično vrlo verovatno i više od 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom često u kraćem vremenu, a moguć je i grad.

Pogoršanje vremena na istoku Zagreba donelo je i spektakularnu jutarnju dugu, objavio je HRT uz fotografiju ove pojave.

U zadarskom akvatorijumu jutros je snimljen i redak prirodni fenomen - pijavica.

Pijavicu je snimio korisnik Fejsbuka u blizini Molata,a drugi iz Slivnice kraj Zadra s pogledom prema Ugljanu i Dugom otoku.

Na društvenim mrežama pišu da ih je jutros viđeno 20-tak u zadarskom arhipelagu.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA