"Jednom sam skoro stao na medveda": Gorski kotar pun divljih zverki, ali nisu opasne ako se ljudi drže pravila

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Susreti s divljim životinjama sve su češći, pogotovo u sumrak i zoru širom Gorskog kotara u Hrvatskoj. Željko Raukar je te sreće da ima kuću u središtu Nacionalnog parka Risnjak i često može da ih vidi.

"Još mi se ni jednom s niti jednom životinjom nije dogodilo ništa ružno. Jednom sam doslovno skoro stao na medveda, puno puta sam mu bio na korak ili dva i sve se završi na kraju dobro. Vuku sam prošle godine bio na tri ili četiri koraka", ispričao je.

I divlje zveri koje su u nekim delovima Evrope gotovo izumrla vrsta poput vukova, risova i medveda u goranskom nacionalnom parku su normalna pojava.

"Gore više na visini od nekih hiljadu metara nadmorske visine imamo jednu brvnaru Lazac i tamo vrlo često dolaze stranci na posmatranje tih životinja", rekao je čuvar prirode Dragan Arih reporteru Dnevnika Nove TV Marku Balenu.

Usred belog dana retko će ko naići na divlje zveri, ali s obzirom na njihovu brojnost i to je moguće. Prema procenama stručnjaka, samo u Hrvatskoj živi oko 1.000 smeđih medveda.

"Ni vuk ni medved ni ris nisu opasnost za nikoga ako se držimo određenih pravila ponašanja. U slučaju da se vidi medved, ne treba da idemo ka njemu, ne treba da idemo da gledamo mlade medvede. Pomerimo se", upozorio je Nenad Vančina, rukovodilac odeljenja za lovstvo Hrvatskih šuma Delnice.

Počinje sezona berbe gljiva, ali i izleta po šumi pa to valja imati na umu.

"Meni je videti hiljaditu srnu jednako drago kao da vidim prvu. Ja sam se ovde rodio, to je jednostavno meni u krvi. Tri veka smo ovde integrisani i ovde je možda, barem što se tiče Evrope, interakcija čoveka i divljih životinja najdublje izražena", zaključio je Raukar.

I baš zato svake godine sve više gostiju iz cele Evrope dolazi u Gorski kotar, posećuje Risnjak da bi videli šumske životinje koje je u većem delu Evrope danas gotovo nemoguće videti u divljini. Bogatstvo je to koje treba iskoristiti.

(Telegraf.rs / Dnevnik.hr)

Video: Ruski bokser sparinguje sa medvedom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA